Politika & Kriminal

Marić: 'Korona nas je dosad koštala oko 21 milijardu kuna'

Ministar financija gostovao je večeras u RTL-u Danas

Ministar financija Zdravko Marić večeras je, gostujući u RTL-u Danas, rekao da je koronavirus Hrvatsku do sada koštao oko 21 milijardu kuna.

U tu cifru, kako kaže, ulaze pad poreznih prihoda, troškovi zdravstvenog sustava, očuvanje radnih mjesta…

Očuvanje radnih mjesta

“​Dosad je za očuvanje radnih mjesta isplaćeno 6,3 milijardi kuna, treba tome pridodati dodatne troškove koje smo imali za zdravstveni sustav koje početno nismo planirali, a i neke druge izdatke.

Sve skupa kad zbrojimo, to je negdje oko 11,2 milijarde kuna do sada. To je sve već podmireno iz državnog proračuna”, rekao je Marić.

Pad prihoda

Kako kaže, problematična je prihodovna strana proračuna; pada osnovna potrošnja, utržak PDV-a se smanjio, piše RTL.

“Zbog gospodarske neaktivnosti imate pad prihoda, a u isto vrijeme imali smo i mjere, prvo odgode, onda otpisa. Zatraženo je negdje 5,3 milijarde ukupno, do sada je otpisano negdje 2,5 milijarde kuna. To sve skupa kad zbrojite i dodate ovaj pad poreznih prihoda uslijed korone, mi smo došli do razine od gotovo 21 milijardu kuna kad bismo podvukli crtu i rekli koliko nas korona do sada košta”, rekao je Marić.

Kako kaže, kroz par dana trebali bi na sjednici Vlade izaći s novom projekcijom za cijelu godinu. “Tad ćemo vidjeti kakva će biti prihodovna strana. Projekcija pada će biti niža, očekujemo bolji rezultat nego što smo na početku računali”, kazao je Marić.

Što je s obećanjima oko plaća?

Marić je komentirao i obaveze koje je Vlada preuzela i obećala prije nego što se pojavila koronakriza. Na pitanje novinara što će biti s plaćama u školstvu i ostalim državnim i javnim službama, odgovorio je:

“Držimo se određenih dogovora sporazuma koje smo potpisali. Sjest ćemo ponovno na jesen sa sindikatima. Ne bih ništa najavljivao javno. Sjest ćemo i s njima skupa raspravljati”.

Povratak ovrha

Marić je komentirao i ovrhe koje će se ponovno aktivirati.

“Mislim da svi skupa trebamo pozvati na zajedničko djelovanje, i vjerovnike. Ta mjera od tri mjeseca pa potom prolongacija za još tri je bila mjera koja je izravno pomagala dužnike, a ona ističe sad u desetom mjesecu. Međutim, kao što smo mi s učinili poreznim dugovima, svi koji su išli u odgodu i kad je to završilo… Nije nam bila namjera skočiti za vrat, nego dajemo mogućnost obročne beskamatne otplate do 24 rata. Time bi se trebali neki drugi vjerovnici voditi, da ne dođe do neželjenih efekata”, rekao je Marić.

 

 

Nastavite čitati