Politika & Kriminal

Marić oko ukidanja mjera nakon sezone: 'Ako su se Plenković i Milanović složili, ne mogu se ja ne složiti'

Rekao je i kako mu je šahovnica uvijek bila favorit za motiv na hrvatskoj euro kovanici

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je na jučer otkrivene motive koji će krasiti hrvatske kovanice eura, a to su šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. “Na svim će kovanicama iz hrvatskog kontigenta u pozadini biti šahovnica. Na kovanici dva eura bit će karta Hrvatske, na kovanici jednog eura bit će motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centa Tesla i na 5, 2 i 1 centu glagoljica na kojoj će pisati HR”, rekao je Plenković.

Nakon sjednice ministar financija Zdravko Marić je naglasio kako sve pripreme za uvođenje eura dobro teku. “I dalje stojimo čvrsto pri našem temeljnom scenariju – 2023. godine, uz napomenu da je pred nama stoji izazov ispunjavanja svih uvjeta, preduvjeta i mjera. Vrlo smo i dalje predani tom procesu”, rekao je Marić. Dodao je da se uvođenje eura tiče svih građana Hrvatske i istaknuo je kako je u cijelom procesu veliki naglasak stavljen na zaštitu potrošača.

Osvrnuo se na motive na budućim hrvatskim euro kovanicama i rekao koji je njegov favorit. “Moj favorit od prvog trenutka je bila šahovnica, i uvijek i samo isključivo. Za mene je to vizualno najprepoznatljiviji detalj po čemu nas najbolje poznaju u bližem susjedstvu, Europskoj uniji, a i šire. Drago mi je i mislim da je dobro da će taj motiv biti predstavljen na svakoj od kovanica.”

‘Srpanj je solidan i možemo biti zadovoljni’

Zatim je komentirao mogući raniji završetak turističke sezone zbog pogoršanja epidemiološke situacije i koji bi to utjecaj imalo na proračun. “Mislim da se trebamo ne samo nadati, nego činiti sve da do toga ne dođe”, rekao je Marić, pa istaknuo da ima razlika, ali i sličnosti s prošlom godinom kada se sve “zakompliciralo” sredinom kolovoza. “Za sada, koliko vidimo po podacima i pokazateljima, nije došlo do značajnijih poremećaja i to pratimo na dnevnoj razini”, istaknuo je Marić.

Istaknuo je da smo od početka godine do danas, po fiskalizaciji u svim sektorima, gotovo na razini s 2019. godinom, napomenuvši da fiskalizacija čini oko trećine prometa i aktivnost. “To je dobar uzorak. Neke djelatnosti su i iznad indeksa od 100, poput prodaje hrane,a turizam je ispod 70. Sam srpanj je solidan i mislim da možemo biti zadovoljni s dosadašnjim tijekom. Hoteli i restorani stoje blago boljee u odnosu na 2019., a barovi su na otprilike indeksu 80 u usporedbi s 2019.”, naglasio je Marić.

Marić je rekao kako su nove mjere, koje su najavili njegovi kolege u Vladi, usmjerene da se osigura zadovoljavajuć prolazak špice sezone i da ne dođe do poremećaja. Smatra da je zadaća i uloga Vlada uvijek imati alternativni scenarij istaknuvši vladinu reakciju na pandemiju.

‘Ako su se Plenković i Milanović složili, ne mogu se ja ne složit’

Marić se osvrnuo i na rijetki trenutak sloge između Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko potpunog ukidanja mjera za nekih mjesec dana te je odgovorio bi li to zaista trebalo učiniti iz ekonomskog aspekta. “Ne mogu se ja sad ne složiti ako su se oni složili. Na to smo na neki način i igrali u cijeloj ovoj igri, da Hrvatska ne kasni kad se cjepivo razvije i osigura dovoljno doza za građane”, rekao je Marić te je i on pozvao na cijepljenje.

“Svi skupa smo stvarno umorni i dosta nam je pandemije i mislim da svi moramo doprinijeti okončanju te cijele situacija i da konačno normalno živimo”, poručio je i istaknuo primjer Velike Britanije koja je ukinula mjere. Marić je pritom naglasio da je u usporedbi Hrvatska uvijek imala liberalnije mjere.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu