Politika & Kriminal

Marić priznao problem s veledrogerijama: 'Najvažnija stavka u rebalansu proračuna je zdravstvo, izdvajamo 1,6 milijardu kuna'

Kratko je komentirao i najavu reforme zdravstva

FOTO: Screenshot N1

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu medijima u kojoj je komentirao nadolazeći rebalans proračuna. Medijima je otkrio samo dijelove rebalansa, rekavši kako sve informacije treba dozirati i kako će čitav rebalans za 2021., kao i proračun za 2022. godinu, biti predstavljen na Vladi u četvrtak.

“Što se tiče rebalansa, gospodarski rast je viši od očekivanja, finaliziramo makroekonomske projekcije i prema najnovijim podacima idemo i preko osam posto. To je jako, jako dobro, mislim da možemo biti svi skupa zadovoljni, predrecesijsku razinu BDP-a ćemo doseći u praktički dvije godine. Rashodna strana raste nešto više od prihoda”, rekao je ministar pa pojasnio zašto.

“Imali smo veću indeksaciju mirovina, ali naravno da nam je drago da mirovine rastu. Imamo situaciju s mjerama zbog koronavirusa, one su bile predviđene za prva dva mjeseca, a plaćamo ih još i plaćat ćemo do kraja godine za još neke sektore”, rekao je i spomenuo i porast plaća državnim službenicima. Dodao je i kako je deficit nešto veći na razini lokalne samouprave.

‘Najvažnija stavka u rebalansu je zdravstvo’

Govoreći o rebalansu proračuna, rekao je kako je najvažnija stavka, s obzirom na sve okolnosti, zdravstvo. “To nije samo vezano za covid nego su tu i ovi dugovi koji se vuku godinama. Neminovno je potrebna reforma zdravstva na rashodnoj strani. Ove godine ćemo sve skupa za zdravstvo izdvojiti preko devet milijardi kuna iz proračuna”, kazao je.

Novinarima je rekao i kako je jutros dobio dopis od udruge veledrogerija u kojemu ga one izvještavaju da je smanjivanje obveza na pola od onoga što se izdvaja iz proračuna. “Ako gledamo baš veledrogerije, trenutno, 30. rujna, dug bolnica je 2,8 milijardi kuna i još oko 400 milijuna kuna ljekarni”, rekao je Marić.

Ponovio je kako će za zdravstvo do kraja godine biti izdvojeno preko devet milijardi kuna kako bi se rokovi za plaćanje zadržali u rokovima, a novinari su ga potom pitali koliko se za zdravstvo izdvaja u rebalansu. “Izdvaja se 1,6 milijarda za zdravstvo u rebalansu”, rekao je Marić.

Marić: ‘Javni dug će se do kraja godine smanjiti’

Ministar je potom govoreći o rebalansu ponovio koje su dobre, a koje loše vijesti.”Viši rast, viši prihodi – dobre vijesti, ali rashodi rastu više nego prihodi, pa imamo rast deficita, sve ću reći u četvrtak. Bit će preko četiri posto”, rekao je.

“Ako zbrojite dvije dobre i dvije loše vijesti, završit ću s dobrom, javni dug će ipak na kraju godine zabilježiti smanjivanje. To želimo istaknuti i to je poruka nama, hrvatskoj i svjetskoj javnosti”, kazao je Marić. Na kraju je rekao da dobre vijesti pobjeđuju loše s rezultatom 3:2.

Novinari su ga pitali koje ministarstvo dobiva najviše sredstava u rebalansu. “Ministarstvo obrane najviše dobiva zbog nabavke aviona, već je spomenuto zdravstvo, mirovine, plaće, ministarstvo financija, moramo sve zatvoriti. Gubitnici su oni s najvećim uštedama”, kazao je.

Kratko je komentirao najavu reforme zdravstva

Rekao je kako se jako mora zahvaliti kolegama jer ovo nisu jednostavna vremena. “Uklopiti proračun s ovolikim zahtjevima, kolege su pokazale visoku razinu kooperativnosti. Najveće smanjivanje u smislu državnog proračuna ima ministarstvo graditeljstva”, rekao je Marić.

Novinari su ga zamolili i da prokomentira najavu reforme zdravstva “Sjest ćemo kada bude trenutak. Ministar Beroš će organizirati i sjest ćemo. Nisam ulazio u dubinu zasad. Moja poanta je da izdvajanje jednog ili drugog segmenta nije produktivno nego gledamo cijeli paket. Mi gledamo onu rashodovnu stranu, prihodi su tu”, rekao je.

Za kraj je komentirao i inflaciju rekavši kako je korekcija inflacije još uvijek ispod tri posto. “Ozbiljno je shvaćamo prije svega zbog standarda naših građana”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu