Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Kamenički, čovjek koji je Ilicom jurio 195 km/h pa ubio dvije žene, dobio je 4 i pol godine zatvora

Sudski postupak bio je zatvoren za javnost kako bi se zaštitila obitelj vozača

29.08.2018., Zagreb - Marin Kamenicki koji je skrivio tesku prometnu nesrecu u zagrebackoj Ilici u kojoj su poginule dvije zene prepracen je na Opcinsko drzavno odvjetnicko vidno sepajuci. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Marin Kamenički proglašen je krivim i nepravomoćno je osuđen na 4 godine i šest mjeseci zatvora. Presudu mu je izreklo vijeće Županijskog suda u Zagrebu nakon što je priznao krivnju za izazivanje tragične prometne nesreće na zagrebačkoj Ilici gdje su 28. kolovoza 2018. nešto iza 21 sat poginule dvije žene – njegova suvozačica Laura Stelio te putnica iz drugog vozila Nadica Hoflinger.

Dobio je i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja osobnim vozilima, koja bi trebala iznositi devet i pol godina. Kako je Kamenički sve priznao, tijekom postupka odlučivalo se prvenstveno o visini kazne. Razmatrala se i mogućnost primjene maloljetničke sankcije, no stručnjaci su ocijenili da je vrlo zreo i da će na njega bolje utjecati sankcija koju će izdržavati s odraslima.

Obrazloženje presude

Ipak, kao olakotno je ocijenjeno to što je priznao kazneno djelo i molio obitelji stradalih da mu oproste. Dodatno mu je teško bilo što je stradala djevojka s kojom je tada bio u vezi, kazala je sutkinja Irena Kvaternik u obrazloženju presude. Osim toga, Kamenički je u međuvremenu i sam postao otac te uzdržava obitelj.

Otegotnim je ocijenjena iznimna brzina, odnosno obijesna vožnja koja je zbog vozačkog neiskustva dovela do tragične nesreće u kojoj su dvije osobe poginule, a jedna je teško ozlijeđena.

“Kazna ne smije biti odmazda. Strožom kaznom izgubljeni životi se ne mogu vratiti i zato mislimo da će ova kazna biti dovoljna osuda mlađem punoljetniku. Budući da smo mu izrekli mjeru zabrane upravljanja vozilima u trajanju od pet godina nakon što izdrži zatvorsku kaznu, smatramo da dugo neće moći sudjelovati u prometu u kojem je ovo kazneno djelo počinio”, rekla je sutkinja.

Neprilagođena brzina

Prema optužnici, Kamenički je Ilicom vozio Mercedes C63 AMG brzinom od 195 kilometara na sat iako je ograničenje 50. Zbog neprilagođene brzine u jednom trenutku izgubio je nadzor nad upravljačem te je snažni automobil udario u rubni kamen. Zatim se Mercedes zarotirao i prešao na suprotnu stranu kolnika.

U nekontroliranom kretanju automobil mladog vozača zatim je udario u Opel Astru koja je naišla iz suprotnog smjera. Od siline udarca iz Mercedesa je ispala suvozačica koju je potom udario Renault Clio koji je vozio južnom stranom Ilice prema istoku. Astru je Mercedes izgurao do betonskog potpornog zida.

Poginule su dvije žene

No, ni tu se automobil nije zaustavio već se odbio od zida, prešao na južnu stranu Ilice i tamo udario još jedan automobil. Kad je konačno stao, Mercedes je planuo.

Osim što su dvije žene smrtno stradale, u ovoj je nesreći i sam Kamenički zadobio teške i po život opasne ozljede. Gotovo mjesec dana proveo je u istražnom zatvoru, te mu se to vrijeme sada uračunava u kaznu.

Suđenje zatvoreno za javnost

Sudski postupak na zahtjev njegove obrane zatvoren je za javnost. Ocijenjeno je kako bi medijsko izlaganje naškodilo obitelji koju je mladić u međuvremenu zasnovao. U trenutku kada je skrivio nesreću imao je tek 20 godina.

Istraga je u ovom slučaju dosta dugo trajala jer su istražitelji tragali za podatkom o brzini vožnje. On se nalazio u tzv. crnoj kutiji Mercedesa no na njezino vještačenje, budući da ju u Hrvatskoj nitko nije mogao očitati, čekalo se više od godinu dana.

Iako se nagađalo da bi se i sudski postupak mogao otegnuti, činjenica da je Kamenički priznao krivnju ubrzala je donošenje prvostupanjske presude.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više