Markovina: Nakon istupa ministrice kulture nije jasno zašto ju je krajnja desnica dočekala s toliko protesta

Odnos Nine Obuljen prema Domovinskom ratu

ZADNJA IZMJENA: lis. 28, 2016

Iako to nitko od ljudi koji su sudjelovali u izradi kurikularne reforme, nije na taj način imenovao, a moguće niti osvijestio, ogromna energija koja se kanalizirala u tom poslu, težila je dubinskoj razgradnji autoritarne uloge države s potpuno anakronom težnjom za obrazovanjem poslušnih građana koji nisu tu da bi postavljali pitanja i otvarali nove perspektive, nego da bi mehanički usvajali zaključke i znanja koja im država servira.

Ovaj zaključak ne vrijedi naravno za predstavnike nacionalističke desnice koji su jako dobro razumijeli o čemu se radi, uloživši ogromnu energiju da reformu zaustave i sruše. To da su u tome na kraju i uspjeli predstavlja zapravo poražavajuću vijest za hrvatsko društvo, koje je iskazalo masovno neslaganje s tim scenarijem.

Želja za izostankom bilo kakve multiperspektivnosti

Sadržajno nerazumijevanje između ovih dvaju gledanja na pitanje obrazovanja moglo se ponajbolje iščitati u polemici između Jurice Pavičića i Ante Nazora, u kojoj je Nazor, koliko god ga takva tvrdnja užasavala, nastupio kao klasični zastupnik dogmatskog socijalizma u obrazovanju.

Svo to inzistiranje na jednoj i neupitnoj istini, koja ima bit propisana s najviših instanci i želja za potpunim izostankom bilo kakve multiperspektivnosti, koja se u startu smatra heretičnom, bez obzira što ona predstavlja osnovni preduvjet bilo kakve ozbiljne historiografije, u punom smislu riječi predstavlja kopiju načina na koji se u socijalizmu prilazilo historiji Narodnooslobodilačke borbe. Drugim riječima, nacionalistička desnica bi zadržala isti pristup, samo bi mu promijenila predznak.

Izjava nove ministrice kulture o Domovinskom ratu

Sve ovo navodimo zbog izjave koju je nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dala na otvaranju savjetovanja arhivista na temu ‘Arhivi i Domovinski rat’. Ona je, naime, u svom govoru istaknula: “Tema Domovinskog rata, u godini kad se obilježava njegova 25. obljetnica, pokazuje da je puno toga napravljeno, ali i da nas to povijesno razdoblje još uvijek zaokuplja i emotivno, jer nas je obilježilo, te je jako važno da se Domovinski rat kao temelj Republike Hrvatske pravilno interpretira i prezentira, budući da to nije samo pitanje prošlosti, već i budućnosti”.

S obzirom da ovakva vrsta odnosa prema historiografiji ničim ne odskače od odnosa nacionalističke desnice, neovisno o tome iznosi li takvu vrstu shvaćanja Ante Nazor, Slobodan Prosperov Novak, Tomislav Karamarko ili Zlatko Hasanbegović, doista je nejasna količina buke i protesta s kojom je njezino imenovanje dočekano u tom miljeu. Preskočimo li opća mjesta i uobičajene fraze te uočimo bitno, shvatit ćemo da i nova ministrica kulure živi u uvjerenju kako se u historiografiji nešto može pravilno interpretirati i prezentirati, a što bi naravno bilo propisano i regulirano od strane državnih institucija.

Ne mogu biti kriteriji struke, nego isključivo ideologije

Kako takvo viđenje jasno implicira da postoji i nepravilna interpretacija povijesti, u konkretnom slučaju ona vezana uz Domovinski rat, posve je nejasno po kojim se kriterijima misli uspostaviti razlika između tzv. pravilne i tzv. nepravilne interpretacije. Jedino što jeste jasno je to da to ne mogu nikako biti kriteriji struke, nego isključivo ideologije. Koliko god se, naime, povijest i učenje o povijesti promatrali kao utilitarne discipline, riječ je ponajprije o znanosti koja ima neke svoje zakonitosti.

Kako te zakonitosti, naravno, ni na koji način ne poznaju primjerenost ili neprimjerenost, jasno je kako u slučaju zagovaranja takvog pristupa može biti isključivo riječi o ideološkom nasilju nad znanstvenim aparatom. Ovakvim viđenjima nasuprot, historiografija je u onoj mjeri kvalitetna, ukoliko je vjerodostojna, ne iznevjerava činjenice i nudi više perspektiva u odnosima prema povijesnim događajima i procesima. Imajući ovo u vidu, prosječan građanin bi mogao biti istinski začuđen da iz HDZ-a umjesto proklamirane opće vjerodostojnosti, zagovaraju primjerenost.

Dragan Markovina
Povjesničar i publicist
43 članka Više o autoru