Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Spašen je partizanski spomenik u Segetu. Konačno se mijenja društvena klima oko antifašističke baštine

Donosimo pregled najvažnijih događaja prošlog tjedna

FOTO: Facebook / Radnička fronta

Proteklog tjedna, u kojem nije bilo previše političkih događaja, ispraćen je Vladimir Matijanić, uz prve rezultate obdukcije. Zabilježen je zastrašujući pokušaj ubojstva Salmana Rushdieja, dogodio se stravičan zločin na Cetinju, u Bosni i Hercegovini se nastavilo podizanje nervoze, raspad sustava održavanja kanadera je postalo sve teže sakriti, u Splitu se vodi bitka oko toga tko će upravljati Hrvatskim narodnim kazalištem, Aleksandar Vučić je nastavio s negativnom opsesijom prema Jadranu, a došlo je i do zanimljive rehabilitacije antifašističke baštine u Segetu.

Ispraćen je Vladimir Matijanić

Pokopan je i kasnijom komemoracijom u splitskom HNK, ispraćen Vladimir Matijanić, čovjek koji bio veliki novinar i netko tko je do zadnjeg časa iskazivao vjeru u to da država funkcionira. Ubrzo nakon toga stigli su i prvi nalazi obdukcije koji sugeriraju da je preminuo od korone i istovremenog slabljenja srca i obostrane upale pluća, ali i uz jasan zaključak da čovjek nije trebao umrijeti da je odmah na početku bolesti primljen u bolnicu.

Do sada nikome u sustavu, koji je tako tragično zakazao, nije palo na pamet da ponudi makar simboličku ostavku, a kamo li išta više od toga. Štoviše, čitavo vrijeme gledamo nastavak diletantizma i raspada sustava koji se sada odvija pred kompletnom javnosti, što užasavajućoj smrti daje dodatnu notu tragike.

Užas na Cetinju

Kad smo već kod užasa, ono što se dogodilo na Cetinju, a to su brutalna ubojstva deset ljudi, nakon čega je počinitelj ubijen, u potpunosti ostavlja bez teksta i količinom užasa tjera da taj čin dobije mjesto u pregledu tjedna, iako na ovom mjestu izbjegavam vijesti koje dolaze isključivo iz crne kronike. Kad se ovakve stvari dogode, ne vrijedi ništa voditi sociološke rasprave, nego jedino povesti široku akciju za oduzimanje osobnog naoružanja.

Atentat na Rushdieja

Nije se trebao dogoditi atentat na Salmana Rushdieja, da bismo shvatili kako živimo u sve gorem dobu u kojem dobro umreženi religijski fanatici teže dokidanju bilo kakve slobode življenja i umjetničkog izražavanja, iako doista zastrašuje ta količina fanatizma, usporediva s terorističkim napadom na satirični tjednik Charlie Hebdo. Uz nadu da će Rushdie preživjeti i nastaviti s književnim radom, ostaje se nadati da će se svijet obraniti vrijednosti prosvjetiteljstva, slobode govora i umjetničkog izražavanja od religijskih fanatika.

Podrška Izraela Hrvatima u BiH

Iz tjedna u tjedan na ovom mjestu pratimo kako nervoza u i oko Bosne i Hercegovine ne prestaje. Ovog tjedna ključna tema je potpora izraelskog veleposlanstva sa sjedištem u Tirani, zaduženog za Bosnu i Hercegovinu, koje je manje-više podržalo zahtjeve hrvatskih stranaka za reformom izbornog zakona, uz ozbiljnu nervozu u Sarajevu zbog toga. Istovremeno je Bakir Izetbegović u Livnu otvoreno rekao kako ga koncept konstitutivnosti i jednakopravnosti triju naroda smeta, koristeći argument broja, ili konkretno, da bi 400 tisuća bosanskohercegovačkih Hrvata u Hrvatskoj imali 10 posto, a u BiH žele trećinu.

(Mini)bus Šibenik-Knin

Nije prošlo ni par dana od obilježavanja Oluje, a saznali smo koliko se zapravo država brine o tim krajevima i kako konkretno izgleda život u Kninu. Naime, nakon što je šibenski Autotrans od 1. kolovoza zbog nerentabilnosti ukinuo liniju između Knina i Šibenika, županija je s njima postigla dogovor da je obnove, ali s mini-busom kapaciteta 16 mjesta. I to je sve što treba znati o tome što se tim krajevima dogodilo nakon svega.

Raspad sistema u protupožarnoj zaštiti

Da raspad sustava nije prisutan samo u zdravstvu, demografiji ili prometnoj infrastrukturi, svjedoče i daljnji odlasci mehaničara koji su održavali ispravnim kanadere, i to u srcu ljeta i u periodu nevjerojatnog broja šumskih požara. Od kojih se jedan upravo događa na prilazima Puli.

Mijenja se klima oko antifašističke baštine

U Segetu iznad Trogira dogodila se rijetka politička vijest tjedna, kada je nakon zajedničke presice Radničke fronte, Nezavisne liste ‘Vrime je’ i SDP-a, partizanski spomenik u mjestu oslobođen panoa koji ga je zaklanjao i prestao predstavljati omanji deponij. Što je još jedna informacija koja ide u prilog tezi da je antifašističku baštinu iz zaborava i brisanja izvukla autentična kultura sjećanja i da se klima u društvu po tom pitanju konačno počela vidljivo mijenjati. Trebali smo na to čekati trideset godina, ali smo dočekali.

Političke igre u splitskom HNK

Druga politička vijest tjedna jeste nastojanje splitskih vlasti da smijene Srećka Šestana s mjesta intendanta HNK i njegov uporni otpor da do toga ne dođe, u čemu ima snažnu potporu ministrice kulture i medija, koja u svemu vidi staljinističke metode. No, stvar je, kako god je upakirali vrlo jednostavna. Netko je s političkom odlukom došao na neko mjesto i političkom odlukom će s njega vjerojatno i otići. I treba ili mijenjati kompletni sustav nacionalnih kazališta ili pristati na pravila igre i kad si u dobitnoj i u gubitničkoj poziciji. Trećeg nema.

Apsurdna hajka na Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj

Nastavljena je i fiksacija Aleksandra Vučića na Hrvatsku i ljude iz Srbije koji u njoj ljetuju. Uvijek uz dozu pravedničkog bijesa i uz usputnu informaciju da će budući mandatar Vlade biti dosadašnja Ana Brnabić ili gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, čovjek koji je i pokrenuo hajku na one koji ljetuju u Hrvatskoj i počeo s postavljanjem spomenika novosadskim fašistima i kolaboracionistima. Sve uz sudsku rehabilitaciju četnika Nikole Kalabića, čovjeka isključivo poznatog po masovnim ubojstvima seljaka po unutrašnjosti Srbije.

HNL će biti zanimljiv

I na koncu nogomet. Nakon što su i Dinamo i Hajduk prošli svoje europske prepreke, plasiravši se u završnu fazu pretkvalifikacija za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu, odigrali su i prvi zagrebački derbi u novoj sezoni HNL-a, na kojem je Dinamo zasluženo slavio 4:1, uz evidentnu činjenicu da ćemo u ovoj sezoni gledati zanimljivu trku u dvoje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više