Politika & Kriminal

Maruška Vizek: 'HNB je ranije trebao znati o problemu prešutnih minusa, imaju uvid u svaku transakciju'

Vjeruje kako banke neće biti ispred države i da će sve biti strogo regulirano, čak i strože od primjerenog

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

S problemom prešutnih prekoračenja Vlada će se obračunati zakonskim izmjenama, najavio je premijer Andrej Plenković, a hoće li u tome uspjeti komentirala je ekonomska stručnjakinja Maruška Vizek za Dnevnik Nove TV.

Guverner HNB-a Boris Vujčić danas je rekao kako ne vjeruje da će se banke opirati novom Zakonu, ali je istaknuo i da bi mogle “izvoditi” manevre. “To vam je uvijek malo igra mačke i miša”, poručio je Vujčić, a Vizek navodi kako nije prvi put da su u ulozi miševa upravo potrošači. “Dovoljno je prisjetiti se slučaja ‘švicarac’ pa onda slučaja s kreditiranjem Agrokora, koje je naš regulator naknadno proglasio ne baš poželjnim”, rekla je Vizek.

Naglasila je kako opet imamo situacija s primjerom naknadne pameti. “To je dozvoljeno nama smrtnicima, međutim, jedan regulator – HNB, s obzirom na informaciju koju ima, to je doista trebao znati”, tvrdi Vizek dodavši da HNB ima uvid u svaki broj, svaku pojedinu transakciju koja obavlja pojedina komercijalna banka. “Prema tome, ne stoji argument da je cijela ova stvar pokrenuta u onom trenutku kad je stiglo sedam prijava potrošača”, rekla je Vizek.

‘Ako nije u duhu zakona, zašto nije regulirano?’

Navela je kako postoji 840.000 prešutnih prekoračenja, a samo desetak tisuća dopuštenih i smatra da je Središnja banka to trebala ranije znati. “Posao regulatora je da osigura stabilnost financijskog sustava, a ovdje imamo jedan vrlo rizični proizvod. Naime, banke imaju kamatne i nekamatne prihode. Kod nekamatnih prihoda su najznačajniji upravo od naknada”, rekla je Vizek.

“Kad je krenula covid kriza broj transakcija na kojima se naplaćuju naknade je smanjen i banke su htjele to nadoknaditi povećanjem iznosa naknada na prešutna prekoračenja i tu je krenuo cijeli problem”, pojasnila je Vizek tvrdeći da su banke, zapravo, izmislile novi proizvod. “No, zakonom je jasno rečeno da banke moraju svakome od nas naznačiti kolika je cijena neke usluge ili proizvoda”, rekla je.

Poručila je kako je zamjenica guvernera izjavila da takvo ponašanje nije bilo u skladu s duhom zakona. “Ako nije bilo u skladu s duhom zakona, zašto nije bilo na vrijeme regulirano”, upitala je Vizek.

‘Banke neće biti korak ispred države’

Smatra da banke neće biti korak ispred države. “Čak vjerujem da će ta regulacija biti puno stroža nego što bi bilo primjereno da bude”, rekla je Vizek. Međutim, naglasila je da se ovakve situacije ponavljaju.

“Možemo očekivati neki novi slučaj u kojem regulator neće reagirati na vrijeme”, poručila je Vizek. Misli da je problem u financijskoj pismenosti i nedovoljnom iskustvu građana koji ulijeću u ovakve situacije.

“Regulator treba osigurati da se financijska pismenost poveća, država kroz obrazovni sustav mora poraditi na tome, ali definitivno je na regulatoru da zaštiti potrošače, čak i od njihovog vlastitog neznanja, zato i postoji ured za zaštitu potrošača”, zaključila je Vizek za Dnevnik Nove TV.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu