Politika & Kriminal

Medicinska sestra koja je dobila otkaz zbog istupa na TV-u pobijedila je na sudu. Moraju je vratiti na posao i isplatiti sve plaće

Lucija Rožić progovorila je o stanju u zadarskoj hitnoj službi za emisiju Provjereno

02.08.2020., Sibenik - Odjel za infektivne bolesti na kojem se lijece i testiraju bolesnici zarazeni koronavirusom u Sibeniku, kojih u posljednjih dana ima sve vise.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Medicinska sestra zadarske hitne pomoći Lucija Rožić dokazala je na sudu da je dobila nezakonit otkaz nakon što je istupila u emisiji Provjereno Nove TV. Sada ju Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije mora vratiti na posao, te joj isplatiti i zaostale plaće od kraja studenog 2019. godine.

Emisija Provjereno bavila se problemima u zadarskoj hitnoj službi.

Zašto je medicinska sestre otpuštena?

Neki zaposlenici žalili su se i na samu Luciju Rožić koja je u to vrijeme vodila sanitetski prijevoz. Problem je, među ostalim, bila naplata tog prijevoza. Prijevoz se, naime, naplaćivao u gotovini, a evidentiran je u paragonskim blokovima.

Zbog toga je tadašnji ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predrag Orlović odobrio Luciji Rožić da istupi u Provjerenom. Ona je, razgovarajući s novinarima pokazala i dokumente o uplatama, te potvrdila da je novac predala ondašnjem zamjeniku ravnatelja Mirku Erstiću.

No, na kraju medicinska sestra dobiva otkaz i to upravo zbog navodnih muljaža s novcem za sanitetski prijevoz, te pokazivanja javno službene dokumentacije Zavoda za što nije imala odobrenje ravnatelja.

Različite odluke višeg i nižeg suda

U dugotrajnoj sudskoj borbi Lucija Rožić najprije gubi proces na Općinskom sudu u Zadru. Sud prihvaća obrazloženja ravnatelja i zamjenika ravnatelja, te zaključuje kako je otkaz bio opravdan.

Ona ulaže žalbu koju Županijski sud u Splitu prihvaća. Tijekom žalbenog postupka njezin se spis, iako je u pitanju žurni radni spor, misteriozno zagubljuje između nekoliko županijskih sudova. Sama medicinska sestra svojom upornošću pronalazi ga na splitskom Županijskom sudu s kojeg doznaje da je prvostupanjska presuda ukinuta i slučaj vraćen Općinskom sudu u Zadru.

Zamjenik ravnatelja optužen za pronevjeru

Općinski sud u Zadru, nakon što je unatoč obvezi da radne sporove vodi posebno žurno, u dva navrata zbog epidemije odgađao ročišta, krajem ljeta ponovno presuđuje protiv medicinske sestre. Ponovno vjeruje njezinim šefovima koji su međuvremenu otišli sa svojih funkcija.

Istu presudu donosi iako je u međuvremenu, početkom ove godine, upravo zbog pronevjere nešto više od 37 tisuća kuna za naplaćeni sanitetski prijevoz optužen bivši zamjenik zadarske hitne, Mirko Erstić.

Dočekala presudu u svoju korist

Lucija Rožić bila je ponovno prisiljena uložiti žalbu. Ovih dana dočekala je konačno odluku u svoju korist.

Županijski sud u Splitu preinačuje presudu zadarskog suda i zaključuje kako otkaz nije smjela dobiti. Objašnjavaju kako je eventualno mogla dobiti upozorenje zbog svog ponašanja ukoliko ono nije bilo u skladu s pravilima Zavoda. “Tek da je nakon upozorenja nastavila kršiti svoje rane obveze poslodavac bi imao opravdani razlog dati joj otkaz”, stoji u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu.

Osim što će joj morati isplatiti zaostale plaće Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije platit će i troškove od 3.250 kuna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu