Politika & Kriminal

Video: Tinejdžer pucao u školi u ruskom Kazanu; ubijeno je sedmero djece i učiteljica

Vlasti su potvrdile da je u pucnjavi ipak sudjelovao jedan napadač, koji je uhićen

Više osoba ubijeno je u utorak u školi u ruskom Kazanu, javljaju agencije. Ruski mediji prvo su objavili da je 11 ubijenih, ali iz ureda gradonačelnika Kazana potvrdili su da je ubijeno osmero ljudi – sedmero djece i učiteljica.

RIA javlja kako je predsjednik Tatarstana, Rustam Minnikanov objavio da je ubijeno sedmero učenika osmog razreda od kojih su četvorica dječaci, a tri su djevojčice. Rekao je i kako je hospitalizirano 16 osoba, od kojih su 12 djeca, a četiri odrasle osobe. “Dvoje djece poginulo je kada je skočilo s trećeg kata”, rekao je glasnogovornik hitnih službi.

Iako su prve informacije govorile o dvojici tinejdžera napadača, dužnosnici su potvrdili da je školu napao jedan tinejdžer, koji je uhićen. Zasad se ne zna što je motiv napada. Kod sebe je imao automatsko oružje i eksplozivnu napravu.

Prvo se čula eksplozija, onda je krenula pucnjava

Ruska agencija TASS navodi da je napad počeo u 9:20 ujutro po lokalnom vremenu. U trenutku napada u školi je bilo 714 djece i oko 70 djelatnika, od čega 52 učitelja. “Bila sam u razredu, najprije sam čula eksploziju a zatim pucnje”, rekla je za agenciju TASS jedna učiteljica.

Napadača je 19-godišnjak

Ruski ruski izvor, portal Baza, piše da je uhićen 19-godišnji Ilnaz Renatovich Galjaviev. Galjaviev je navodno maturirao u toj školi. Na Twitteru se pojavila i fotografija mladića u pritvoru, a navodno se radi upravo o 19-godišnjaku. Na svom Telegram kanalu podijelio je poruku: “Ubit ću danas mnoge, a zatim počiniti samoubojstvo”. Lice mu je bilo prekriveno maskom na kojoj je pisalo “bog”. Na Twitteru se ubrzo pojavila snimka uhićenja ali zasad nije potvrđeno radi li se upravo o napadaču.

 

Hitne službe su javile da je tijekom pucnjave došlo i do eksplozije, a učenike se evakuiralo iz škole. Svjedoci tvrde da su učenici bježali iz škole kroz prozore. Ruska Gazeta objavila je video specijalaca koji kreću u akciju.

Pojavila se snimka na kojoj se vide posljedice eksplozije

Pojavila se i prva snimka iz unutrašnjosti škole. Vide se posljedice eksplozije, ali još nema informacija o kakvoj se eksploziji točno radi. Vlasti Tatarstana, ruske republike čiji je Kazanj glavni grad, objavile su da je pojačana sigurnost u drugim školama u gradu.

 

Izvor blizak ruskoj obavještajnoj službi FSB-u rekao je da je u vezi s napadom uhićen i 41-godišnji Muhamedšin Rami. Sumnjaju na to da je sudjelovao u organizaciji napada.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu