Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Mediji neslužbeno doznaju da Vlada odustaje od praćenja građana putem njihovih mobitela

Nakon što su izmjene zakona otišle u drugo čitanje, nitko se njima više nije bavio

Vlada odustaje od donošenja zakona o praćenju kretanja građana preko mobilnih uređaja. Doznaje to Jutarnji list iz više neslužbenih izvora iz vrha HDZ-a. Lociranje građana i njihovo praćenje trebale su omogućiti dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje bi se odnosile na razdoblja elemantarnh nepogoda kao što je i epidemija.

Dopune su trebale biti donesene po hitnom postupku, međutim krajem ožujka predsjednik Sabora Gordan Jandroković objavio je kako se od te nakane odustalo, pa je zakon trebao otići u drugo čitanje.

Zakonom se više nitko ne bavi

No, otada se zakonom, piše Jutarnji list nitko nije bavio. Potvrdio je to za Jutarnji i jedan visokopozicionirani HDZ-ovac koji je kazao: “Nije se o tome više raspravljalo, nije rečeno ni odustajemo, ni ne odustajemo. Možda je sada najbolje od toga odustati, pa vidjeti što će biti na jesen”.

Jutranji nadalje navodi kako sugovornici iz vrha vladajuće stranke tvrde da u najužem krugu oko premijera nisu bili suglasni oko kontroverznog zakona. Neslužbene informacije govore da je zakon snažno zagovarao premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, no da je nakon brojnih kritika i Davor Božinović izjavio da je zakon loš i da se više nikada ne bi trebao pojaviti u drugom čitanju.

Preporuke Europske komisije

U međuvremenu je i Europska komisija zemljama koje su najavile uvođenje takvih mjera poslala nekoliko preporuka. Prva je da podvrgavanje toj mjeri mora biti temeljeno na pristanku svakog tko se mjeri podvrgava. Drugo je da se mjera praćenja mora primjenjivati potpuno respektirajući stroga europska pravila o zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

Važno je, ističe se u preporukama, i da tako prikupljeni podaci budu interoperabilni kako bi se omogućilo dijeljenje svih korisnih rezultata te mjere na europskoj razini. Tako bi se sve korisne informacije prikupljene ovom mjerom stavile u službu efikasnijeg upozoravanja ljudi na opasnost zaraze i politika javnog zdravstva.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više