Mediji pišu da bi se Vijeće za suradnju moglo raspasti. Evo kronologije njegova nastanka (i propadanja) u 8 točaka

Vlada se, navodno zbog sporosti Vijeća, odlučuje na drugi model kadroviranja

ZADNJA IZMJENA: velj 17, 2016
Foto: PIXSELL

Iako se špekuliralo kako će se Vijeće za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije sastati u utorak te napokon donijeti odluku o tome tko će biti zamjenici i pomoćnici ministara, Vijeće se na kraju uopće nije sastalo.

Kako Večernj list piše, Vlada se odlučila za jedan drugi model kadroviranja. Tako će se prije današnje sjednice održati sastanak užeg kabineta na kojoj bi mogla biti donesena imena zamjenika i pomoćnika ministara i to mimo Vijeća za suradnju.

Razlog takvom razvoju događaja je sporost u odlučivanju Vijeća koje još više nije ispunilo svoj prvi zadatak- kadroviranje u ministarstvima.

Donosimo Vam kronologiju nastanka i rada Vijeća koje je, kako sada stvari stoje, nakon manje od mjesec dana, izgubilo jednu od svojih ključnih uloga.

1. Osnivanje Vijeća za suradnju

22.01.2016., Zagreb - U Hrvatskom saboru potpisan je koalicijski sporazum o suradnji Domoljubne koalicije, Mosta i Milan Bandic 365 - Stranke rada i solidarnosti kao temelj suradnje u buducoj Vladi. Iako je potpisivanje planirano prije sjednice Sabora, do toga nije doslo zbog sastanka HDZ-a i zastupnika nacionalnih manjina. Bozo Petrov i Tomislav Karamarko se rukuju. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Potpisivanje sporazuma o suradnji između Mosta i Domoljubne koalicije PIXSELL

Kao jedna od točaka sporazuma o suradnji Mosta i Domoljubne koalicije bilo je osnivanje Vijeća za suradnju. Vijeće je osnovano tjedan dana nakon potpisivanja sporazuma.

Kao zadaće vijeća naveden je nadzor provođenja reformskog sporazuma te rješavanje eventualnih problema u vođenju državnih politika. Jedna od zadaća vijeća je i kadroviranje, točnije, predlaganje kandidata za funkcije u tijelima vlasti.

U Vijeće je imenovano 16 članova, 8 iz Domoljubne koalicije i 8 članova Mosta. Za koordinatore su imenovani Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, i Ivan Kovačić iz Mosta.

2. Prvi sastanak u Banskim dvorima

PXL_220116_12535654
Milijan Brkić, koordinator Domoljubne koalicije u Vijeću za suradnju PIXSELL

Prvi sastanak vijeća održan je u Banskim dvorima, što je bio povod oporbi da napadne vladajuće kako je Vijeće zapravo paravlada.

“Vijeće za suradnju je savjetodavno tijelo, međufilter između Vlade i ministara, servis koji će davati prijedloge i savjete za određena politička rješenja, temeljem ključnih smjernica reformske Vlade – rekao je Milijan Brkić. – To nije nikakva nadvlada, skinimo mistiku. To je uobičajeno tijelo – kaže.”

Nakon sastanka najavljeno je i kako će se imena zamjenika i pomoćnika znati za sedam do deset dana. Međutim, to se tek djelomično ostvarilo.

3. Prvi sukob

11.01.2016., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzan je sastanak celnika Mosta nezavisnih lista i Domoljubne koalicije oko sastavljanja nove Vlade RH. Nakon sastanka Bozo Petrov i Tomislav Karamarko dali su medijima izjave. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Do prvoga razilaženja došlo je vrlo brzo PIXSELL

Vijeće za suradnju odgodilo je termin sljedeće sjednice, a mediji su se tada raspisali kako je došlo do sukoba jer je Most traži cjelokupnu vertikalu u “svojim” ministarstvima, unatoč prvotnom dogovoru da se ministarstva ne dijele na Mostova i HDZ-ova nego da se poštuje reciprocitet pa su shodno tomu zamjeničke i pomoćničke funkcije u ministarstvima trebale biti izmiješane između Mosta i HDZ-a.

“Ma, koliko vi u Mostu uopće imate zastupnika? Ne možete se svaki dan predomišljati. Morate se odlučiti – hoćete li biti principijelna koalicija ili ne”, ljutito je na zadnjoj sjednici Vijeća za suradnju rekao mostovcima Brkić, pisao je Jutarnji list.

4. Drugi sastanak i korak unatrag

ivan
Ivan Kovačić, koordinator Mosta Patrik Macek/PIXSELL

Nakon višesatnog sastanka u Saboru postalo je jasno da situacija u Vijeću za suradnju nije nimalo idilična. Kovačić je nakon sastanka rekao kako su sedogovarale kvote po ministarstvima za pomoćnike i zamjenike. ” Dalje kreću razgovori ministara i potencijalnih kandidata i sve bi za nekoliko dana trebalo biti gotovo”, kazao je Kovačić novinarima nakon višesatne sjednice Vijeća.

Ističući kako su tom ozbiljnom poslu pristupili cjelovito jer nisu željeli nikakva parcijalna rješenja, Brkić je pojasnio da će od četvrtka krenuti koordinacija s ministrima, odnosno Vijeće će savjetodavno predlagati potencijalne kandidate ministrima a nakon toga će ih ministri intervjuirati. Nakon toga će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima i to će predočiti na idućoj sjednici Vlade.

5. Prve međusobne optužbe

pero
Pero Ćorić iz Mosta rekao je kako Most odugovlači Patrik Macek/PIXSELL

Član Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta Pero Ćorić (HSP AS) rekao je kako Most odugovlači.
“Građani od Vijeća za suradnju očekuje brzu reakciju, da doprinesemo boljitku gospodarstva i nemamo pravo na odugovlačenje”, kazao je Ćorić novinarima prije nastavka sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta u Hrvatskom saboru.

Ćorić drži da se neće daleko doći ako će se kadrovirati na takav način tj. da se dva tjedna pregovara o jednoj do dvije pozicije. “Danas će sigurno biti pomaka naprijed, imat ćemo dobrih vijesti za građane i izabrat ćemo najstručnije”, kazao je Ćorić.
Na novinarski upit zašto sastanci Vijeća tako dugo traju odgovorio je kako je to zato što Most satima raspravlja o prijedlozima Domoljubne koalicije. “Ispada da oni znaju sve, a mi ništa”, rekao je.

6. Vijeće za suradnju replika kadrovske komisije SKH

Organizacijska struktura u kojoj će međustranačka kadrovska komisija određivati zamjenike i pomoćnike mogla bi znatno otežati funkcioniranje vlasti. Ona bi mogla rezultirati time da se ministri ne osjećaju potpuno odgovornim za svoje resore, pisao je Telegamov kolumnist Božo Kovačević, a njegov komentar možete pročitati OVDJE.

7. Izabrani prvi pomoćnici i zamjenici

11.02.2016., Zagreb - Na trecoj sjednici Vlada RH je, uz ostalo, raspravljala o prijedlogu amandmana Vlade Republike Hrvatske na konacni prijedlog zakona o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasnistvu Republike Hrvatske. Vlaho Orepic, Miro Kovc, Tomislav Karamarko, Tihomir Oreskovic, Bozo Petrov, Predrag Stromar. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada je prošlog tjedna imenovala prve zamjenike i pomoćnike PIXSELL

Na prošlotjednoj sjednici Vlade napokon je došlo do prvih imenovanja, međutim izabrana je samo jedna zamjenica, te dio pomoćnika, dok je veći dio još uvijek ostao neriješen.

8. Upitna budućnost Vijeća za suradnju

Prema pisanju Večernjeg lista, nakon današnje sjednice Vlade bit će poznati svi zamjenici i pomoćnici ministara,a već idućeg tjedna bi trebalo dogovarati o članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća javnih poduzeća. Upitno je hoće li i ti dogovori ići kroz Vijeće za suradnju ili će se kadrovirati na neki drugi način. Ako će se tako kadrovirati, postavlja se pitanje svrhe postojanja Vijeća za suradnju.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program