Mediji pišu da će Medved i Milošević, nakon Knina i Grubora, obići i srpska sela bez struje i vode

Cilj je potaknuti rješavanje problema stanovništva koje živi u zapuštenim selima

ZADNJA IZMJENA: kol 3, 2020
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Nakon što je potvrđeno da će potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević doći na obilježavanje godišnjice Oluje u Knin, te da će ministar branitelja Tomo Medved 24. kolovoza u Gruborima položiti vijence za stradale srpske civile, Jutarnji list jutros donosi informacije o daljnjim planovima za aktivnosti koje bi trebale doprinijeti normalizaciji života u ruralnim dijelovima Hrvatske koji su naseljeni većinski srpskim stanovništvom. Prema neimenovanom izvoru iz Vlade na koji se poziva Jutarnji, Milošević i Medved obići će srpska sela bez vode i struje kako bi riješili probleme tamošnjeg stanovništva.

“Dugo smo o svemu razgovarali. Ne samo o odlasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, i o Gruborima, već o svemu što treba napraviti. Možemo napraviti iskorak. Ova Vlada dobila je mandat za to, ali idemo korak po korak. Prvi je da se dostojanstveno obilježi obljetnica Oluje. Idući je priznanje svim žrtvama, zbog čega će ministar branitelja Tomo Medved 24. kolovoza otići u Grubore i položiti vijenac za stradale srpske civile. Nakon toga slijede daljnje aktivnosti”, govori za Jutarnji član Vlade.

Važno je jedinstvo Vlade

Riječ je o obilasku 80-ak sela koja još nisu elektrificirana, što je jedan od razloga zbog kojih se stanovnici koji su s tih područja otišli nakon Oluje ne mogu vratiti u Hrvatsku. Kako piše Jutarnji, na povratku tih ljudi ozbiljno se počelo raditi 2004. godine, kada su HDZ i SDSS u koalicijskom sporazumu naveli stvaranje uvjeta za povratak, konkretno elektrifikaciju sela, koja bi obuhvatila oko 9000 kućanstava. Sporazum nikada nije proveden do kraja.

„Imamo cilj i postupno idemo do njega. Mi smo u Vladi svjesni svega, i znali smo kakve će biti reakcije nakon što je objavljeno da će Boris Milošević, kao potpredsjednik Vlade i član SDSS-a, doći u Knin na obljetnicu Oluje. Reakcije iz Srbije bile su nam očekivane, kao i podijeljen stav Srba iz Hrvatske. No naš je stav da sve uvažavamo jasan i čvrst”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz Vlade.

Prema riječima istog izvora, Miloševićeva odluka da 5. kolovoza ode u Knin važna je zbog jedinstva Vlade, ali i zbog zadržavanja ravnopravnog položaja predstavnika manjina. „Bio bi oslabljen u Vladi da nije otišao u Knin, ako već ide cijela Vlada”, pojašnjava. Isti izvor dodaje kako nije bilo razgovora o tome da u Knin ode i Milorad Pupovac.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program