Politika & Kriminal

Mediji pišu da se srušio jedan od dva drona koja su plaćena preko 17 milijuna kuna bivšoj Krstičevićevoj firmi

Incident su potvrdili iz MUP-a. Dron služi za nadzor državne granice

FOTO: N1

Srušila se bespilotna letjelica “Planet IX – eRIS III”, namijenjena MUP-ovom nadzoru državne granice, a u padu drona nitko nije ozlijeđen, doznaje Index.

Kako pišu, radi se o jednom od dva drona velikog dometa koji su pobijedili na natječaju MUP-a u listopadu prošle godine vrijednom 17,3 milijuna kuna. Dron je izrađen u tvrtki kćeri KING ICT-ja Planet IX, a razvijan je zajedno s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla.

Informaciju o padu drona Indexu su potvrdili iz Ministarstva unutarnjih poslova, ali navode kako se radi o testnom letu te da im letjelica još nije isporučena.

Dron još nije isporučen MUP-u

“Možemo Vam potvrditi da smo od isporučitelja zaprimili informaciju da je prilikom testiranja letjelice kojom je upravljao djelatnik isporučitelja došlo do pada letjelice. U ovom trenutku ne raspolažemo preciznom informacijom o razmjerima štete”, stoji u odgovoru MUP-a za Index.

Iz Ministarstva naglašavaju da nema štete s obzirom na to da letjelica nije bila isporučena MUP-u niti je njome upravljao djelatnik MUP-a, već se radilo o testnom letu kojim je upravljao djelatnik isporučitelja.

Potvrdili su da se radi o dronu velikog dometa oznake “Planet IX – eRIS III” koji je nabavljen u listopadu prošle godine slijedom natječaja koji je dobila zajednica ponuditelja KING ICT, bivše tvrtke bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, i Ericsson Nikola Tesla d.d. u vrijednosti od 17.362.500,00 kuna. Letjelica je široka 3,3 metra i ukupne mase oko 25 kilograma, piše Index.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu