Mediji pišu o novoj svađi Mosta i HDZ-a, njihovo Vijeće za suradnju je u blokadi

Most navodno želi više mjesta u ministarstvima i na čelu NO-a poduzeća

ZADNJA IZMJENA: velj 9, 2016
Foto: PIXSELL

Vijeće za suradnju HDZ-a i Mosta trebalo je danas imati sjednicu, no ona je bez objašnjenja, barem onog javnog, odgođena i održat će se najvjerojatnije u srijedu. Most sada, po informacijama Večernjeg lista, traži cjelokupnu vertikalu u “svojim” ministarstvima, unatoč prvotnom dogovoru da se ministarstva ne dijele na Mostova i HDZ-ova nego da se poštuje reciprocitet pa su shodno tomu zamjeničke i pomoćničke funkcije u ministarstvima trebale biti izmiješane između Mosta i HDZ-a.

“Ma, koliko vi u Mostu uopće imate zastupnika? Ne možete se svaki dan predomišljati. Morate se odlučiti – hoćete li biti principijelna koalicija ili ne”, ljutito je na zadnjoj sjednici Vijeća za suradnju rekao mostovcima Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i koordinator Domoljubne koalicije u tom tijelu, piše Jutarnji list.

Svi Mostovi ljudi

“Članovi Mosta počeli su tražiti veći broj mjesta nego što im pripada i to je razljutilo Brkića, koji im je povišenim tonom rekao kako se trebaju držati jednostavne matematike jer traže više nego što je udio njihovih zastupnika. Prigovorio im je da su ionako dobili puno više nego što im pripada i rekao da bi sada bilo dosta licitiranja”, ispričao je jedan od sudionika tog sastanka.

Most, doznaje se iz te stranke, ali i iz HDZ-a, traži svoje ljude u nadzornim odborima najvećih i najvažnijih hrvatskih tvrtki – Ini, HEP-u, Plinacrou, Janafu, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama… HDZ na to, što je za očekivati, ne pristaje. Izvori iz Mosta kažu da je još ranije usmeno – “jer ne može sve biti pisano definirano” – dogovoreno da Most preuzima odgovornost, pa tako i vertikalu, u svojim ministarstvima jer je to jedini način da provedu reforme.

Prijetnja izborima

“Inzistirali smo na ministarstvima koja su ključna za reforme i tražimo vertikalu, odnos oruđe s kojim možemo obaviti obećane reforme. Kako bismo radili posao ako će jedan pomoćnik biti iz HDZ-a, a drugi iz Mosta? HDZ mora uvažiti našu snagu jer smo im presudni za većinu u Saboru. Uvijek možemo ići na prijevremene izbore”, rekao je izvor Večernjeg iz Mosta, ujedno i član Vijeća za suradnju.

Izvori iz HDZ-a pak kažu da se Most ponaša kao HNS u bivšoj Vladi koji se proslavio stigmom klijentelističke stranke koja se samo bavila zaposjedanjem funkcija. “S Mostom smo dogovorili reciprocitet i nismo očekivali ovakve zahtjeve. Vidjet ćemo kako će se to riješiti”, ističu iz HDZ-a.

Nakon zadnje sjednice Vijeća dogovoreno je samo da će biti zatražena intervencija šefova stranaka, Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Jesu li njih dvojica presjekli ovaj čvor bit će poznato nakon nove sjednice Vijeća, a navodno bi tada, piše Jutarnji, trebalo biti obznanjeno i ime novog ministra branitelja.

Podolnjak na strani SDP-a

Podsjetimo, HDZ i Most ne slažu se ni oko predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku, na čijem čelu vladajuća saborska većina ne želi bivšeg ministra Ranka Ostojića. Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je da taj odbor može raditi i bez predsjednika, dok je potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak najavio da će Most “odvagnuti situaciju” pri čemu je skloniji “pravima opozicije”.

“Mi ćemo jako ozbiljno vagati situaciju, ono što s jedne strane su istaknuli zastupnici HDZ-a, ali s druge strane, važnost opoziciji i upravo u ovoj situaciji važnost ovog odbora. Mislimo da je to poruka od iznimne političke težine, ne samo za taj odbor, nego za prava i položaj opozicije u Saboru”, kazao je Podolnjak.

Osobno smatra da u dvojbenim situacijama ne bi trebalo štetiti pravima opozicije. “Kad moram vagati određene specifične okolnosti ovog slučaja, mislim da opozicija mora uživati sva prava u ovom Saboru i specifično u ovoj situaciji, ja bih bio osobno sklon tome”, rekao je.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program