Politika & Kriminal

Mediji pišu o novom prijedlogu Obiteljskog zakona gospođe Murganić, jednako je dubiozan kao stari

Recimo, inzistira da izvanbračni i bračni parovi ne budu izjednačeni

20.12.2017., Zagreb - U ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dodjeljene godisnje nagrade za humanitarni rad. Ovogodisnji dobitnic su g. Zorislav Bobus, sestra Jelena Loncar, gdja. Ana Kekez predsjednica Udruge Kap Dobrote, te gdja. Petra Colig, clanica Upravnog odbora Udruge volontera Podravke. Nagrade je dodjelila ministrica Nada Murganic. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Koalicijskim partnerima HDZ-a ovih je dana upućen novi Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona na očitovanje, u kojem, piše Jutarnji, više ne postoji kontoverzna definicija braka, ali je svejedno ostalo više dubioznih stavki.

Tako ministrica Murganić ne odustaje od toga da izvanbračne zajednice ne budu potpuno izjednačene s bračnima, a izvanbračni parovi prema novom bi zakonu mogli posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”. Nadalje, ako ste roditelj maloljetnog djeteta i želite se razvesti, to ćete morati ponovno učiniti na sudu, a ne kao sada pri centru za socijalnu skrb. S time da će dijete obavezno morati dobiti svog odvjetnika koji će ga zastupati, no to ćete kao roditelj morati i platiti.

Odgoj i obrazovanje prema uvjerenjima

U povučenom prijedlogu je, između ostalog, stajalo da “roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima”, što je prošle godine izazvalo ozbiljne kritike.

Sada je u novom prijedlogu ta rečenica izbačena, ali je u članak pod nazivom ‘Školovanje i obrazovanje djeteta’, kako piše Jutarnji, ubačen stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Novi pokušaj očuvanja obitelji

Ovo je drugi pokušaj Plenkovićeve Vlade da izmijeni sadašnje obiteljsko zakonodavstvo, nakon što je prošle godine prvi prijedlog zakona upućen u javnu raspravu, ali je povučen nakon jednog dana, između ostalog zbog definicije obitelji prema kojoj su je, prema ovoj Vladi, činili samo parovi s djecom, ali iz zbog niza stavki.

Tako se, nakon povlačenja Nacrta, od ministarstva očekivalo da će u novoj verziji izvanbračne i bračne zajednice ostaviti izjednačene i ukinuti predložene obveze mirenja bračnih drugova koji su roditelji maloljetne djece, što je bio još jedan pokušaj Vlade da očuva brak. No, kako sada stvari stoje, gospođa Murganić je sve to odlučila ostaviti u Nacrtu, pa se sada čekaju reakcije koalicijskih partnera.

 

Nastavite čitati