Politika & Kriminal

'Mediji trebaju prestati istraživati eko prevare': sramotna izjava ministra o specijalu Telegrama

Ministar Jakovina smatra da institucijama treba dati da rade svoj posao

14.10.2015., Karlovac - Ministar Tihomir Jakovina u pratnji generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plisica obisao je radove na trasi buduceg prokopa Korana - Kupa u Gornjem Mekusju kojim bi se ublazile poplave u Karlovcu. 
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

S ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom razgovarali smo o istraživačkom specijalu Telegrama o problemima u kontroli i prodaji proizvoda iz ekološkog uzgoja. Kako je Telegram otkrio, neki eko-proizvođači ne pridržavaju se baš svih pravila i propisa.

Telegram: Kakve su sankcije predviđene za prekršitelje smjernica o ekološkom uzgoju?

Jakovina: Prije svega bih htio naglasiti da je ekološka proizvodnja iznimno teška i zahtjevna, podliježe strogim kontrolama i zahtijeva puno više ljudskog rada, truda i pažnje. Ekološki proizvođači jedu kruh sa sedam kora i prošli su dugotrajnu i kompliciranu proceduru da bi svoje proizvode mogli označavati kao ekološke. Odgovorno tvrdim da se niti jedan ekološki proizvođač ne bi svjesno ogriješio o zahtjevna pravila ekološke proizvodnje.

Proizvođači su pod stalnim nadzorom kontrolnih tijela i inspekcijskih službi koje provode strogo propisana uzorkovanja i testiranja proizvoda koji nose ekološku oznaku. Propisane su visoke novčane kazne, no niti jedna kazna nije toliko bolna kao ona koja uništava ugled pojedinog ekološkog proizvođača.

Osvrnuo bih se i na nedavno objavljenu analizu ekoloških proizvoda koju je naručio i objavio upravo vaš list, a koja je podigla dosta prašine u javnosti. Koristim prigodu pozvati medije da ne rade takve analize na svoju ruku jer su dodatna ispitivanja pokazala da te tvrdnje nisu istinite, odnosno da neki od testiranih proizvoda s oznakom „eko“ uopće nisu certificirani ekološki proizvodi, a pokazalo se i da ekološki proizvodi, certificiranih ekoloških proizvođača udovoljavaju svim parametrima ekološke proizvodnje. Pravila mjesta i načina uzorkovanja služe upravo zaštiti potrošača, ali i proizvođača. Poštujmo struku i dajemo svakome prigodu da savjesno obavi svoj posao u službi zaštite potrošača, ali i zaštite domaće proizvodnje.

Telegram: Što čini država, ministarstvo, na kraju krajeva i vi osobno, kako bi se takve nepravilnosti svele na najmanju moguću mjeru?

Jakovina: Inspekcija Ministarstva poljoprivrede i ovlaštena kontrolna tijela daju svoj maksimum u osiguravanju razine kvalitete i kakvoće proizvoda koju naši potrošači zaslužuju i koja nam je na prvom mjestu. Ono na čemu zajedno moramo raditi je edukacija potrošača i prijava nepravilnosti inspekcijskim službama. Naše službe rade službena uzorkovanja na temelju detaljne procjene rizika, no svaki nam se potrošač može obratiti s prijavom koja može biti i anonimna, ako smatra da su njegova potrošačka prava narušena. Prije svega, treba voditi računa jesu li proizvodi označeni „eko“ oznakom uistinu potekli s ekoloških imanja. Ta informacija dostupna je svakom potrošaču u bazi ekoloških proizvođača koja je objavljena na našim mrežnim stranicama. Ekološki proizvodi u višem su cjenovnom razredu od onih iz konvencionalne proizvodnje upravo zbog težih uvjeta i pravila kojih se ekološki proizvođači moraju pridržavati. Čitajte deklaracije, informirajte se i pažljivo birajte.

Telegram: Koliko smatrate da je važan ekološki uzgoj namirnica u Hrvatskoj? Može li Hrvatska izgraditi ugled ekološki orijentirane zemlje?

Jakovina: Ekološka poljoprivreda jedan je od temelja smjernica razvoja domaće poljoprivrede na kojem intenzivno radimo. Svake godine imamo sve više ekoloških proizvođača i povećavamo površine s ekološkim uzgojem. Mi smo mala zemlja i ne možemo konkurirati količinom proizvedenih poljoprivrednih proizvoda, no možemo i moramo pronaći svoju poziciju na zajedničkom tržištu hrane, a to možemo samo zaštitom proizvoda i inzistiranjem na ekološkoj proizvodnji. Da mislimo ozbiljno pokazuju i značajna sredstva koja su proračunom osigurana za ekološke proizvođače u sklopu izravnih plaćanja, ali i podrška koju naše stručne službe daju na terenu. Siguran sam da će svi naši napori, a u suradnji s našim ekološkim proizvođačima i onima koji će to tek postati, uroditi plodom”, kazao je Jakovina za Telegram.

Službeni inspektori zaduženi za kontrolu Eko Severa, jednog od proizvođača uhvaćenog u otkupu robe s veletržnice, Telegramu su prijetili tužbama ukoliko nastavimo pisati o slučaju.

Istraživački specijal: Prevare sa zdravom hranom

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu