Politika & Kriminal

Međunarodno izvješće: ‘Ovo je tajno snimljeni video na kojem hrvatski policajci mlate migrante’

Donosimo uznemirujuću snimku koju je pribavila Lighthouse Reports, novinarska organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj koja vodi složene međunarodne istrage

Erik Marquardt, član Europskog parlamenta iz redova Zelenih, stranke koja je u igri za sastav nove njemačke Vlade: ‘Čudno je kako sve ovo prolazi bez posljedica za Hrvatsku. To mora prestati’

Držeći u ruci palicu tonfu ”brend interventne policije”, kako to stoji na službenim stranicama Zaklade policijske solidarnosti, jedan od policajaca snažno udara migrante prisiljavajući ih da prijeđu rijeku Koranu na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Nešto kasnije na slici se vidi skupina migranata s teškim masnicama po leđima i rukama, zadobivenim udarcima tonfe, policijske palice kakvom se u Hrvatskoj služi Interventna policija.

Tu uznemirujuću snimku pribavila je Lighthouse Reports, novinarska organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj koja vodi složene međunarodne istrage, među ostalim i o postupanju prema migrantima, i koja je zajedno sa svojim respektabilnim medijskim partnerima kao što su Der Spiegel, SRF Rundschau, ARD Studio Beč, ARD Monitor, Libération, Pointer, te RTL Hrvatska i Novosti, objavila vrlo neugodno izvješće za hrvatske vlasti, a koje se tiče brutalnog policijskog postupanja na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Telegram je dobio izvješće na uvid

U lipnju ove godine oni su uspjeli snimiti najmanje četiri uniformirana, naoružana i maskirana muškarca, s fantomkama na glavi, kako nasilno odbijaju migrante, protjerujući ih iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

”Video smo snimili ujutro, 15. lipnja, nakon što smo saznali na kojim mjestima hrvatska policija nasilno protjeruje migrante vraćajući ih u Bosnu i Hercegovinu. Kad smo te lokacije identificirali, sakrili smo se uokolo i teleobjektivom snimili kako ih policija protjeruje. Video je nastao u blizini Šturlića, pograničnog mjesta u Bosni i Hercegovini”, kaže za Telegram Klaas van Dijken, direktor i jedan od osnivača Lighthouse Reportsa.

Analizom snimljenog materijala, te usporedbom odjeće i oružja kakvo se vidi na snimkama, stoji u izvješću kojeg je na uvid dobio Telegram, može se zaključiti da su četvorica ljudi opremljen na isti način kao i hrvatska interventna policija. Dvojica od četiri snimljena muškarca koriste tonfu, palicu kakvu imaju pripadnici interventne policije. Takva drvena palica s drškom može se vidjeti na snimkama koje je ranije, prilikom vježbi, objavila hrvatska policija.

To što vidimo je loše. Vrlo, vrlo loše

Jedan od policajaca na slici, tvrdi se u izvješću Lighthouse Reportsa, ima poluautomatski pištolj HS 2000, što je standardno oružje interventne policije. Zaključak kako se na snimci radi o pripadnicima hrvatske interventne policije temelji se i na činjenici da su njihove odore, unatoč tome što na njima nema policijskih oznaka, identične onima kakve nose i hrvatska interventna i specijalna policija.

Novinari koji su boravili na terenu, u blizini hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom, razgovarali su s migrantima koji su nelegalno pokušali ući u Hrvatsku i na njima, a to se vidi na snimci, uočili vidljive, svježe tragove premlaćivanja. Radilo se o migrantima, muškarcima mlađe dobi, mahom iz Afganistana i Pakistana. Tvrdili su kako su zatražili azil, no kako ih je hrvatska policija silom, upotrebljavajući pendreke, vratila u Bosnu i Hercegovinu.

”Hrvatska policija koristila je tehniku koja se zove ‘križno grebanje’ jer nakon upotrebe palice na koži ostaju teška oštećenja. Udaranje palicom po leđima ne bi se smjelo koristiti. To je loše, vrlo vrlo loše”, rekao je novinarima jedan bivši policajac kojem su predočili snimke.

Incident o kojem smo nedavno pisali

Video snimka koja nam je ustupljena samo je dio puno opsežnijeg materijala u posjedu Lighthouse Reportsa, nastalog od svibnja do rujna ove godine. U tom su razdoblju snimili čak 11 nasilnih protjerivanja (jedno od njih zabilježeno je i termo-kamerom), na četiri različite lokacije. Na nekim snimkama na uniformama policajaca piše ”Interventna policija”.

Telegram je nedavno pisao o incidentu koji se 11. kolovoza dogodio na području Topuskog, kada je u pripitom stanju jedan pripadnik interventne policije iz Virovitice pucao iznad glava migranata, a slučaj je istraživala i unutarnja kontrola MUP-a kojoj je događaj bio prijavljen.

Još ranije, u rujnu prošle godine, Telegram je pisao i o predstavci četvorice pripadnika Interventne policije koji su iznijeli teške pritužbe na račun svog zapovjednika Andreja Hegediša, vezano uz postupanje prema migrantima. U razgovoru koji su tada vodili s novinarom Telegrama potvrdili su kako pojedini pripadnici interventne policije na terenu primjenjuju grubu silu u odvraćanju migranata, mada bi, rekli su, migrante trebalo privesti i omogućiti im da se izjasne o traženju azila, te ih, tek u slučaju ako je azil odbijen, deportirati u zemlju iz koje su u Hrvatsku ušli.

Policijski kombi snimljen dronom

Početkom rujna ove godine Lighthouse Reports i novinari koji su s njima surađivali bespilotnom su letjelicom snimili bijeli policijski kombi koji je došao s hrvatske strane granice između Hrvatske i BiH. Policajci, među kojima je bar jedan imao na glavi fantomku, otvorio je stražnja vrata vozila iz kojeg je izašlo 15-ak migranata, koje su potom protjerali preko Korane u susjednu državu. Radilo se o Afganistancima. Oni su novinarima potvrdili da su u Hrvatskoj tražili zaštitu.

U izvještaju stoji da se, prema saznanjima novinara koji su istraživali postupanje hrvatske policije prema migrantima, radi o operaciji ”Koridor”, policijskoj akciji koja je započela 2016. godine s ciljem borbe protiv krijumčarenja, no sada je njen zadatak zaustavljanje nelegalnih prijelaza granice.

Ova činjenica vrlo je neugodna za Hrvatsku

Osobito je zanimljiv dio koji kaže kako je boravak na terenu pripadnicima interventne policije iz raznih dijelova Hrvatske financijski zanimljiv jer mjesečno, zbog boravka na terenu, primaju od tri do četiri i pol tisuća kuna više u odnosu na uobičajenu plaću. Takvu informaciju novinaru Telegrama potvrdilo je i nekoliko pripadnika interventne policije koji u turnusima od 11 dana odlaze na granična područja izložena ilegalnim prelascima.

No ono što osobito podcrtavaju u izvješću, a tiče se financiranja kontrole granice, jest činjenica da je sve to plaćeno europskim novcem: ”Europska unija značajno financira hrvatske granične operacije, uključujući i operaciju Koridor. Na temelju javno dostupnih izvora znamo da policajci Interventne policije koji su dio Koridora, odsjedaju u hotelima uz granicu. Smještaj i dnevnice isplaćuju se iz sredstava EU, tzv. Internog sigurnosnog fonda (ISF). Osim toga, 2018. godine Europska unija Hrvatskoj je dodijelila 6,8 milijuna eura za naknade i isplate prekovremenih sati službenicima deset postaja granične policije.”

Ova činjenica vrlo je neugodna za Hrvatsku jer dokazi koje podastire Lighthouse Reports, prikupljeni uz pomoć novinara uglednih medijskih kuća, zapravo govore kako Hrvatska koristi EU novac da bi, u odnosu na migrante, provodila politiku kakvu Europska unija ne podržava.

Pomno ispitivanje satelitskih snimki

Na temelju svjedočenja trojice pripadnika policije koji su aktivni u graničnim operacijama, nasilje se redovito koristi protiv tražitelja azila, a njihova imovina često je predmet krađe, te se, nakon što im je oduzeta, ostaci spaljuju. Postoje fotografije spaljenih ostataka ruksaka, cipela, mobilnih telefona i različitih dokumenata, ali i SIM kartice iz Grčke, lijekova iz Nepala, te fotografija osoba azijskog porijekla.

U izvješću Lighthouse Reportsa sastavljenom na temelju njihovih istraživanja uz pomoć medijskih kuća Der Spiegel, SRF Rundschau, ARD Studio Beč, ARD Monitor, Libération, Pointer, te RTL Hrvatska i Novosti, kaže se kako je pomnim ispitivanjem satelitskih snimaka otkriveno da je u pograničnom području s BiH izgrađeno više cesta, financiranih europskim novcem, na kojima su također dokumentirana nasilna odvraćanja migranata.

”Skenirali smo granično područje između Hrvatske i Bosne koristeći satelitske snimke i pronašli najmanje šest novoizgrađenih cesta nastalih unatrag dvije godine. Te ceste omogućuju policijskim vozilima da dovoze tražitelje azila što bliže granici prije nego što ih protjeraju u BiH”, piše u izvješću.

‘Ne možete nekoga samo tako protjerati’

Konstatira se i da je hrvatska Vlada uspostavila mehanizam neovisnog praćenja postupanja policije prema migrantima koji pokušavaju nelegalno ući u Hrvatsku, što je bio uvjet financiranja od strane Europske unije. No, bilježi se u izvješću, najmanje dvije od pet organizacija koje imaju zadatak provoditi monitoring, primaju neizravno financiranje iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, a plaća se samo onaj nadzor koji je unaprijed najavljen.

Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, nakon što su mu predočene snimke brutalnog postupanja hrvatske policije, novinarima je rekao kako je nužan službeni, ozbiljni nadzor koji bi utvrdio da li se takve stvari uistinu događaju. ”Previše je informacija o tome da se događa ilegalni pushback, a to, naglašavam, nigdje nije propisano. Pitanje odvraćanja je potpuno različito od onog što vidimo na ovoj snimci. Ne možete silom nekoga protjerati, dužni ste ga privesti, provesti postupak, utvrditi da je on ilegalni migrant, staviti ga u centar za ilegalne migrante, utvrditi sve okolnosti pod kojima je ušao u zemlju i potom, u slučaju da se utvrdi kako je napravio kazneno djelo ilegalnog prelaska granice, postupit’ sukladno europskim i hrvatskim zakonima.”

‘Teško je vjerovati da to nisu naši policajci’

Stručnjak za sigurnosna pitanja, Željko Cvrtila, koji je u Ministarstvu unutarnjih poslova radio od 1987. do 2009. godine, nakon što je pogledao snimku, rekao je novinarima kako se na snimci razaznaju osobe u sličnim odorama, koje nemaju policijske oznake, ali da je teško vjerovati kako one ne pripadaju hrvatskim redarstvenim snagama, s obzirom na to da takvo naoružanje, palice i opremu imaju hrvatski interventni policajci.

”Razlog zbog kojeg ne vjerujem da bi netko drugi mogao ući na to područje i protjerivati migrante je i taj što je ono pod visokim stupnjem nadzora policije i u tehničkom i u fizičkom smislu i teško je vjerovati da bi nekakva grupa, pored oficijelnih snaga policije, ondje mogla biti”, rekao je Cvrtila i dodao da je kao nekadašnji pripadnik MUP-a nastojao postupati tako da policija zaštiti građane, a samo ako u toj zaštiti mora upotrijebiti sredstva prisile, onda će to napraviti. Međutim, što se video-snimke tiče, kaže, ne vidi da je postupanje policije bilo u zaštiti neke osobe ili njih osobno, da bi se morala primijeniti sredstva prisile. ”Ovo mi se čini kao provlačenje ljudi kroz špalir koje se onda tuče i zlostavlja”, rekao je Cvrtila.

Čudno da ovo Hrvatskoj prolazi

Erik Marquardt, član Europskog parlamenta iz redova Zelenih, stranke koja je u igri za sastav nove njemačke Vlade, nakon što su mu novinari prikazali snimku, bio je vrlo odlučan. Kaže kako takvi izvještaji postoje već godinama, kako se takvo ponašanje hrvatske policije prema tražiteljima azila sustavno ponavlja i da je čudno kako je sve prošlo bez posljedica za Hrvatsku, osobito s obzirom na činjenicu da Hrvatske uskoro treba postati dio Schengenskog prostora.

”Vjerujem da Europska komisija na samo da sve to zna, već i da namjerno ignorira takve optužbe. To mora prestati. Njemačka savezna vlada opskrbljuje Hrvatsku automobilima i kamerama za noćno snimanje kako bi lakše nadzirala granicu, a Europska komisija za istu svrhu šalje milijune eura. Tako postaju sudionici jer podržavaju politiku koja se oštro kosi s poštivanjem ljudskih prava”, rekao je njemački europarlamentarac Erik Marquardt, nakon što je vidio snimke Lighthouse Reportsa.

MUP obećava istragu

Snimku koju objavljujemo, a koja prikazuje policajca kako brutalno tuče migrante, kao i modrice na njihovim leđima i rukama izazvane batinanjem, danas je imao prilike vidjeti i Zoran Ničeno, načelnik uprave za granicu. On nije htio stati pred kamere RTL-a. Izjavu je tek popodne dala glasnogovornica MUP-a Marina Mandić, a proslijeđena je i drugim medijima koji su zajedno s Lighthouse Reportsom nekoliko mjeseci istraživali postupanje hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

”Da se ogradimo, ovu izjavu dajemo na temelju predočenih sekvenci određenih snimaka”, rekla je glasnogovornica Mandić. ”Dakle, u ovom trenutku možemo reći da će Ravnateljstvo policije, kao što smo to činili i do sada kad god se pojavila nekakva snimka ili sumnja u moguće policijsko postupanje, pristupiti utvrđivanju vremena i mjesta nastanka te snimke.

Na kvalitetu našeg istraživanja uvijek utječe i hoće li nam se ustupiti originalna snimka tako da bismo što kvalitetnije utvrdili sve relevantne činjenice. Međutim, bez obzira na to, glavni ravnatelj policije će, na područje koje je navedeno, a na kojem se taj događaj zbio, žurno uputiti stručni tim, kako bi mogao što je prije moguće započeti s radom”, objavila je Mandić.

Policija inzistira na originalnoj snimci

”Naravno, sve ovo radimo ne prejudicirajući u ovom trenutku radi li se o policijskim službenicima hrvatske policije i ne prejudicirajući bilo čiju moguću odgovornost”, nastavila je glasnogovornica. ”Nakon što se provede cjelokupni postupak i utvrde sve relevantne činjenice, a ukoliko se utvrdi da se radi o policijskim službenicima, mi ćemo, naravno, kao i do sada, sukladno našim propisima, provesti adekvatne postupke utvrđivanja moguće odgovornosti za policijske službenike koji su moguće u tome sudjelovali.”

Na upit novinarke RTL-a Danke Derifaj zašto izjavu nije bilo moguće dobiti od ministra Davora Božinovića ili pak Zorana Ničena, načelnika za granicu, glasnogovornica Mandić je rekla: ”U ovom trenutku, s obzirom na činjenicu s koliko podataka raspolažemo, Ravnateljstvo policije i stručne službe tek trebaju u prvom zamahu poduzeti određene mjere i radnje. Dužnosnici ovog ministarstva i policijski dužnosnici otvoreni su i dostupni kad god je to potrebno vezano uz sva postupanja i vezano za informacije s kojima raspolažemo. Ali s obzirom na činjenicu da se radi o nečem što su stručne službe tek vidjele, dozvolite da poduzmemo prve mjere i radnje koje su nužne da bismo imali onaj minimum gdje i kada je nastala navedena snimka.”

Kad je novinarka primijetila kako je poznato i mjesto i vrijeme na kojem je nastala mučna snimka, odgovoreno je da je za točnu lokaciju potrebna originalna snimka koja sadrži i meta podatke, no da će unatoč tome glavni ravnatelj policije Nikola Milina žurno uputiti stručni tim kako bi istražio slučaj.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu