Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Medvedovo ministarstvo opet tvrdi da nije bilo skandala na granici i opet ne odgovara na ključna pitanja

'Ministar Medved nema osobno osiguranje, nikada nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status', tvrde

20.01.2020., Zadar - Postavljanje vijenaca na centralni Sredisnji kriz na zadarskog gradskom groblju i  svecanim mimohodom postrojbi sudionika operacije s ratnim zastavama uz pratnju OSRH obiljezena je 27. obljetnica Vojno redarstvene operacije Maslenica. Ministar branitelja Tomo Medved Photo: Marko Dimic/PIXSELL
FOTO: Marko Dimic/PIXSELL

Jučerašnji tekst Drage Hedla o čekanju ministra Medveda na graničnom prijelazu i disciplinskom postupku koji se zbog toga provodi protiv policajca, izazvao je prilično uzrujane reakcije u Vladi RH.

Prvo je navedene informacije jutros u Jutarnjem listu pokušao demantirati ministar Medved, zatim se pred novinarima pojavio njegov kolega ministar Božinović. Nešto kasnije, javnosti se ponovno obratio Tomo Medved, ovaj put priopćenjem. No opet nije objasnio ključno – ako doista, kako od jutra tvrdi, uvijek skromno čeka prelazak na granici, zašto su njegovi podređeni slali upite MUP-u je li to protivno propisima i proceduri.

I, na kraju, zašto se protiv policajca provodi postupak pred stegovnim sudom, što je informacija službeno potvrđena iz nadležne policijske uprave.

‘Čekao i nije intervenirao’

“Nastavno na objavu u medijima i na društvenim mrežama o prelasku potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja preko graničnog prijelaza Županja-Orašje, a u kojima se iznose laži i širu javnost dovodi u zabludu, dužni smo reagirati radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti”, stoji u priopćenju.

Zatim navode detalje Medvedova putovanja. “Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 15. svibnja 2022. službeno je putovao u BiH, u Orašje na obilježavanje 30. obljetnice 106. brigade HVO-a, a prijelaz preko Graničnog prijelaza Županja bio je najavljen. Za ulazak u BiH, kao i za povratak u RH, ministar Medved je čekao u redu te nije intervenirao, iako ima pravo na prioritetan prelazak granice”, navode.

‘Ministar nije tražio povlašteni status’

“Laž je da je ministar Medved napravio skandal navodnim pozivanjem ministra Božinovića i naložio da se policajci s GP Županja disciplinski kazne, poziv na ovu temu se nije dogodio, niti je ministar tražio bilo kakve sankcije”, stoji u priopćenju.

“Zbog saznanja da preko GP Županja nije prošao prema standardnoj proceduri, Ministarstvo hrvatskih branitelja uputilo je dopis Upravi za granicu i zatražilo informaciju jesu li zaprimili najavu o putovanju. Iz Uprave za granicu Ravnateljstva policije zaprimili smo odgovor kako je najava zaprimljena i ista upućena na GP Županja te kako voditelj smjene na graničnom prijelazu nije postupio po najavi”, navode nadalje.

“Sa svim daljnjim radnjama i provjerama od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Uprave za granicu Ministarstvo hrvatskih branitelja ni ministar Medved nisu bili upoznati niti je navedeno u našoj nadležnosti. Ministar Medved nema osobno osiguranje, nikada nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status, a svojim primjerom pokazuje da nije iznad drugih, što je bio slučaj i prilikom prelaska preko GP Županja”, zaključuje Ministarstvo u priopćenju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više