Meksičke vlasti objavile su videosnimku hvatanja narkobosa El Chapa, i zaista je dosta dramatična

El Chapo je pobjegao kroz kanalizaciju, ali je ubrzo uhvaćen

ZADNJA IZMJENA: sij 12, 2016
Foto: AFP/AFP

Meksičke vlasti objavile su dramatičnu snimku hvatanja Joaquina El Chapa Guzmana, najtraženijeg narkokriminalca na svijetu. Pripadnici meksičke mornarice napali su posljednje Guzmanovo sklonište u državi Sinaloa što su ga branili njegovi tjelohranitelji.

México extraditará a Estados Unidos a Joaquín Guzmán Loera #PDA http://ow.ly/WQkHM

Posted by Plaza de Armas Querétaro on 9. siječnja 2016

Po završetku kratke operacije, Guzman i šestorica njegovih tjelohranitelja bili su uhićeni, dok su petorica pripadnika zloglasnog kartela Sinaloa bili ubijeni. O učinkovitosti marinaca govori činjenica da je ranjen samo jedan pripadnik meksičke mornarice. Na snimkama je zabilježeno kako govori da je pogođen. Drugi komandos ga tješi i govori “Smiri se, smiri se”, piše CNN.

Pucnjevi i eksplozije

U pozadini čuju se pucnjevi i povremene eksplozije granata dok meksički specijalci metodički osiguravaju svaku sobu dvokatnice. Međutim, Guzman je uspio u metežu pobjeći. Iskoristio je tajni prolaz iz kuće u kanalizacijsku mrežu grada Los Mochis. Proteklo je oko 90 minuta prije nego su meksički specijalci otkrili tajni prolaz, rekao je jedan visoki meksički dužnosnik CNN-u.

Marinci su krenuli u potjeru za odbjeglim kriminalcem kroz kanalizacijske tunele, ali im je pobjegao. Na kraju su ga uhvatili u automobilu što ga je ukrao po izlasku iz kanalizacije.

Novinari istražuju tunel kojim je El Chapo pobjegao iz skrovišta
Novinari istražuju tunel kojim je El Chapo pobjegao iz skrovišta AFP/AFP PHOTO

Policija je uhvatila Guzmana u potkošulji prekrivenoj prljavštinom iz kanalizacije. Uhvaćen je samo tri dana prije nego što je napunio šest mjeseci na slobodi. Prije šest mjeseci pobjegao je tunelom iz maksimalno sigurnog zatvora.

Fotografija El Chapa i njegov suradnika
Fotografija El Chapa i njegov suradnika Plaza de Armaz

Usprkos bijegu iz kuće, Guzman i njegovi tjelohranitelji bili su spremni za borbu. Naime, prema informacijama što su ih objavili meksički marinci, pronašli su lansere raketa, osam pušaka, poluatomatsko oružje, granate te četiri oklopljena vozila.

Smeće i ‘Kraljica juga’

Snimke kuće pokazuju i neke naznake o tome kakav je bio svakodnevni život tamo. Kuhinja je bila pretrpana smećem, a u spavaćoj sobi razbacani su DVD-i popularne serije “Kraljica juga”. Sapunica, snimljena prema istoimenoj knjizi, prikazuje uspjeh mlade žene iz Meksika koja postaje najmoćnija krijumčarka drogom na jugu Španjolske.

Guzman je vraćen u isti zatvor u Meksiku iz kojeg je pobjegao prošle godinem, ali sada mu prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države gdje ga čekaju optužnice za sedam zlodjela povezanih s drogom.

Raif Okić
Telegram autor
1335 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program