Politika & Kriminal

Meksički predsjednik želi graditi latinoameričku uniju bez utjecaja SAD-a: 'Bit će to autonomna organizacija'

Latinskoameričke i karipske države trebale bi težiti savezu sličnom Europskoj uniji, rekao je u subotu meksički predsjednik predlažući novi smjer kako bi se te zemlje udaljile od Organizacije američkih država (OAS) u kojoj veliku ulogu igra Washington.

Domaćin susreta, lijevi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, poznat kao AMLO, pred gotovo 20 predsjednika i premijera na samitu Zajednice latinskoameričkih i karipskih država (CELAC) kazao je da taj savez može pomoći nejednakošću pogođenim gospodarstvima regije kao i u borbi protiv zdravstvenih i drugih kriza.

„U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinskoameričkih i karipskih nacija“, rekao je na otvaranju samita u meksičkoj prijestolnici.

Nema SAD-a, Kanade i Brazila

CELAC postoji deset godina i smatra se da je lijeviji od OAS-a. CELAC njeguje bolje odnose s Kubom, Venezuelom i Nikaragvom, predvođene ljevicom, a jedan od najvećih pobornika tog saveza bio je pokojni predsjednik Venezuele Hugo Chavez, piše Bloomberg.

Za razliku od OAS-a, kojemu je sjedište u Washingtonu, članice CELAC-a nisu Sjedinjene Države i Kanada, ali nije ni Brazil gdje je na vlasti krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro koji se povukao prošle godine. OAS je ranije iz svojih redova izbacio Kubu i Venezuelu te je u toj državi priznao oporbenu vlast Juana Guaidoa kojega podržavaju zapadne države.

Autonomna organizacija

„Trebamo na američkom kontinentu izgraditi nešto slično ekonomskoj zajednici koja je bila preteča današnje Europske unije“, rekao je AMLO u subotu, naglašavajući potrebu poštivanja suvereniteta država regija. Bit će to istinski autonomna organizacija “koja neće služiti nikome, nego će biti posrednik“, najavio je prošli mjesec meksički predsjednik.

Sastanak u Mexico Cityju stavio je pozornost na ljevičarske čelnike regije, uključujući novog predsjednika Perua Pedra Castilla, kubanskoga Miguela Diaz-Canela i Venezuele Nicolasa Madura.

Urugvajski predsjednik Luis Lacalle, smatran političarem desnog centra, naglasio je da njegovo sudjelovanje na skupu ne znači da on podržava neke autoritarne režime u regiji. „Zabrinuti smo i pratimo što se događa na Kubi, u Nikaragvi i Venezueli“, rekao je Lacalle, nazvavši djelovanje tih vlada represivnim.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu