Politika & Kriminal

Više se nitko ni ne skriva. Evo pričice kako je pomoćnica ministrice Žalac lijepo zaposlila svoju sestru

Prijateljica ministrice Žalac, Kristina Bilić, to ne smatra klasičnim uhljebljivanjem i nepotizmom

Kristina Bilić, pomoćnica i osobna prijateljica Gabrijele Žalac, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ne misli da je u sukobu interesa jer je njena sestra Marija Rušnov prošlog mjeseca dobila posao na neodređeno vrijeme u Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. Ona to ne smatra klasičnim uhljebljivanjem i nepotizmom.

”Smatram da se ne radi o sukobu interesa jer nisam sudjelovala u postupku provedbe natječaja i odabira kandidata”, odgovorila je na Telegramov upit. Kristina Bilić, naime, članica je upravnog vijeća Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je njena sestra, Marija Rušnov, nakon natječaja zaključenog 19. travnja ove godine, dobila posao rukovoditeljice odjela potpore i marketinga.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja, Kristina Bilić, u Upravno vijeće Memorijalnog centra izabrana je temeljem prijedloga ministarstva u kojem radi, što nije moglo proći bez blagoslova Gabrijele Žalac. Njeno imenovanje potvrđeno je na sjednici hrvatske Vlade i objavljeno u Narodnim novinama, 24. svibnja 2018. godine.

Ravnatelj Memorijalnog centra ne vidi ništa sporno

Točno je da Kristina Bilić nije sudjelovala u provedbi natječaja i odabiru kandidata za radno mjesto na kojem je danas zaposlena njena sestra. No, uloga članice upravnog vijeća puno je veća. Upravo vijeće, naime, kako je to predviđeno Zakonom o ustanovama, imenuje i razrješava ravnatelja.

Ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata, Krunoslav Šeremet, u cijeloj priči također ne vidi nikakav sukob interesa: ”Kristina Bilić, članica Upravnog vijeća Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar ni na koji način nije utjecala na prijam u radni odnos Marije Rušnov, niti je sudjelovala u njegovoj provedbi te nije bila članom Stručnog povjerenstva za provedbu oglasa za zapošljavanje u javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar za to radno mjesto”, stoji u odgovoru Telegramu.

Njezina sestra nadređena je ravnatelju Centra

Činjenica je međutim da je Kristina Bilić, pomoćnica ministrice Žalac, nadređena ravnatelju Šeremetu, što može izazvati sumnju u izbor baš njene sestre na jedno od rukovodećih radnih mjesta u vukovarskom Memorijalnom centru.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa već u prvom članku kaže kako je njegova svrha ”sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti”, te naglašava kako se to odnosi i na ”sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti”.

Gospođa je dosad radila u gubitašu Borovu

Marija Rušnov, sestra pomoćnice ministrice regionalnog razvoja, do sada je, kao stručna suradnica u marketingu, radila u vječnom gubitašu u vlasništvu države, Borovu. d.d., iz Vukovara, gdje su plaće većine zaposlenih blizu minimalca.

Telegram se upitom obratio i novoj rukovoditeljici odjela potpore i marketinga, Mariji Rušnov, s pitanjem ne misli li da se može posumnjati u sukob interesa njene sestre, Kristine Bilić, s obzirom da je članica Upravnog vijeća Memorijalnog centra Domovinskog rata. Takav osjećaj imala je i osoba koja se javila Telegramu, a sudjelovala je na natječaju. Marija Rušnov nije odgovorila na naš upit.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu