Više se nitko ni ne skriva. Evo pričice kako je pomoćnica ministrice Žalac lijepo zaposlila svoju sestru

Prijateljica ministrice Žalac, Kristina Bilić, to ne smatra klasičnim uhljebljivanjem i nepotizmom

ZADNJA IZMJENA: svi 22, 2019

Kristina Bilić, pomoćnica i osobna prijateljica Gabrijele Žalac, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ne misli da je u sukobu interesa jer je njena sestra Marija Rušnov prošlog mjeseca dobila posao na neodređeno vrijeme u Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru. Ona to ne smatra klasičnim uhljebljivanjem i nepotizmom.

”Smatram da se ne radi o sukobu interesa jer nisam sudjelovala u postupku provedbe natječaja i odabira kandidata”, odgovorila je na Telegramov upit. Kristina Bilić, naime, članica je upravnog vijeća Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je njena sestra, Marija Rušnov, nakon natječaja zaključenog 19. travnja ove godine, dobila posao rukovoditeljice odjela potpore i marketinga.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja, Kristina Bilić, u Upravno vijeće Memorijalnog centra izabrana je temeljem prijedloga ministarstva u kojem radi, što nije moglo proći bez blagoslova Gabrijele Žalac. Njeno imenovanje potvrđeno je na sjednici hrvatske Vlade i objavljeno u Narodnim novinama, 24. svibnja 2018. godine.

Ravnatelj Memorijalnog centra ne vidi ništa sporno

Točno je da Kristina Bilić nije sudjelovala u provedbi natječaja i odabiru kandidata za radno mjesto na kojem je danas zaposlena njena sestra. No, uloga članice upravnog vijeća puno je veća. Upravo vijeće, naime, kako je to predviđeno Zakonom o ustanovama, imenuje i razrješava ravnatelja.

Ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata, Krunoslav Šeremet, u cijeloj priči također ne vidi nikakav sukob interesa: ”Kristina Bilić, članica Upravnog vijeća Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar ni na koji način nije utjecala na prijam u radni odnos Marije Rušnov, niti je sudjelovala u njegovoj provedbi te nije bila članom Stručnog povjerenstva za provedbu oglasa za zapošljavanje u javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar za to radno mjesto”, stoji u odgovoru Telegramu.

Njezina sestra nadređena je ravnatelju Centra

Činjenica je međutim da je Kristina Bilić, pomoćnica ministrice Žalac, nadređena ravnatelju Šeremetu, što može izazvati sumnju u izbor baš njene sestre na jedno od rukovodećih radnih mjesta u vukovarskom Memorijalnom centru.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa već u prvom članku kaže kako je njegova svrha ”sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti”, te naglašava kako se to odnosi i na ”sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih dužnosti te jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti”.

Gospođa je dosad radila u gubitašu Borovu

Marija Rušnov, sestra pomoćnice ministrice regionalnog razvoja, do sada je, kao stručna suradnica u marketingu, radila u vječnom gubitašu u vlasništvu države, Borovu. d.d., iz Vukovara, gdje su plaće većine zaposlenih blizu minimalca.

Telegram se upitom obratio i novoj rukovoditeljici odjela potpore i marketinga, Mariji Rušnov, s pitanjem ne misli li da se može posumnjati u sukob interesa njene sestre, Kristine Bilić, s obzirom da je članica Upravnog vijeća Memorijalnog centra Domovinskog rata. Takav osjećaj imala je i osoba koja se javila Telegramu, a sudjelovala je na natječaju. Marija Rušnov nije odgovorila na naš upit.

Drago Hedl
Istraživački novinar
527 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program