Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Merkel dala veliki intervju, ne isključuje mogućnost da je Putin čekao njezin odlazak kako bi napao Ukrajinu

Kaže da trenutno nije u fokusu pitanje njenog posredovanja između dvije zemlje

German Chancellor Angela Merkel looks down during a press conference following talks via video conference with Germany's state premiers on the extension of the current partial lockdown, at the Chancellery in Berlin on January 5, 2021. - Germany on January 5 prolonged and toughened up its partial lockdown with tighter limits on social contacts, as Europe's top economy struggles to battle stubbornly high coronavirus infections. Schools, leisure and sporting facilities and most shops will remain shut through to January 31, the German Chancellor said after talks with leaders of Germany's 16 states. (Photo by Michael Kappeler / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je pri kraju mandata oslabila njezina mogućnost utjecaja ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je možda čekao njezin odlazak da bi napao Ukrajinu. Merkel je izjavu dala za njemački radio u vrijeme dok Rusija nastavlja bombardirati Ukrajinu nastojeći zauzeti dijelove juga i istoka u ratu koji je izmijenio sigurnosnu situaciju u Europi i šire.

Nju je još početkom lipnja oštro kritizirao ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik jer je ocijenio da je bez trunka samokritike opravdavala svoju dugogodišnju politiku prema Rusiji, “Postalo je jasno da neću još dugo biti u uredu, tako da jednostavno moram priznati da određeni pokušaji prošle godine nisu više imali utjecaja”, rekla je Merkel njemačkom mediju Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Poznato je da je u 16 godina na dužnosti Merkel održavala kontakte s Putinom čak i u teškim razdobljima i nastojala je da ta komunikacija nikada je zamre. Rat je počeo 24. veljače, a Merkel nije isključila mogućnost da je Putin čekao njezin odlazak s dužnosti kako bi napao susjednu Ukrajinu. “Moguće je da je i to utjecalo”, ali bilo je i drugih čimbenika poput “izbora u Francuskoj, povlačenja vojske iz Afganistana i odugovlačenja primjene Sporazuma iz Minska”, kazala je Merkel.

Kaže da trenutno nije u fokusu pitanje njenog posredovanja

Merkel se povukla s dužnosti nakon lanjskih izbora nakon što je za kormilom Njemačke bila od 2005. do 2021. godine. “Putin više nije bio voljan održavati samit o Ukrajini u normandijskom formatu”, rekla je o pregovorima u cilju uspostave mira na istoku Ukrajine gdje su proruski pobunjenici počeli pobunu 2014., uz podršku Rusije.

Pregovori u normandijskom formatu uključivali su predstavnike Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske. “S druge strane, ni ja nisam uspjela stvoriti neki europsko-ruski format za razgovore o europskoj sigurnosti”, priznala je Merkel. Na pitanje bi li bila spremna posredovati u rusko-ukrajinskom ratu kojem se kraj ne nazire odgovorila je da “to pitanje trenutno nije u fokusu”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više