Politika & Kriminal

Stjepan Mesić najavio povratak: 'Budući da postoje snage koje me žele ponovno u politici - imat će me'

Zanijekao je spekulacije da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba

24.03.2016. Zagreb - Bivsi Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic u svom uredu u Grskovicevoj 13.
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostovao je večeras u emisiji RTL Direkt te prokomentirao rastuće tenzije između vladajućih oko Ine, kao i prijepore vezane uz MOL i povezanost njihova konzultanta Joze Petrovića s Tomislavom Karamarkom, šefom HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Naglasio je da korijeni problema leže u načinu na koji je MOL preuzeo upravljanje Inom. “Radi se ipak o tome da Ina nije prodana, nego je samo, kao što je Sanader prije rekao, napravljena tekonstrukcija upravljanja Inom. Ovo je sada rezultat – svi poslovi su prešli u MOL.”

U Siriji o Ininim naftnim bušotinama

Istaknuo je i da je pozvan u Siriju, gdje bi trebao razgovarati o mogućnostima povratka tamošnjih Ininih naftnih bušotina. Na pitanje tko ga je angažirao za to, odgovorio je: “Ja sam pozvan u Siriju s jedne prijateljske strane. Odnosno, idem se informirati što se u Siriji sve događa. Ako bude moguće, ja ću razgovarati i o tome kakve su mogućnosti da se Inine bušotine vrate.

Hrvatska javnost zna da je Ina kupila od američke strane jednu bušotinu za 50 milijuna dolara, a prije toga su Amerikanci uložili 150 milijuna dolara. To je bila izdašna bušotina. Došlo je 12 bušotina i prije rata u Siriji, kad se sve plati – koncesija, porezi, plaće – ostaje 60 milijuna dolara mjesečno i tako 25 godina, koliko traje koncesija. Zašto smo mi to dali MOL-u, a MOL se odrekao te koncesije, ja ne znam. Kad bi bilo moguće, ja ću tamo razgovarati u svoje ime, ne nosim ničije poruke niti imam pravo na to. Ali ću se informirati o tome koja je mogućnost da se koncesija vrati Hrvatskoj”.

‘Da je Vlada htjela znati, dobila bi informaciju što moj ured radi’

Upitan kako će dalje raditi nakon što mu ukinu ured, nije dao konkretan odgovor, već je istaknuo kako nitko od vladajućih nije tražio nikakvu informaciju što on zapravo radi i koje je dobrobiti njegov rad donio Hrvatskoj.

“Svaki mjesec moj ured daje informaciju koju mora dati o utrošku financijskih sredstava. Da je netko htio – Vlada, Sabor, bilo tko – dobio bi informaciju što moj ured radi. Mojom intervencijom izgrađeni su brodovi (i naplaćeno 100-tinjak milijuna eura). Novi brodovi se ugovaraju. Jedan ugovor, koji se ne tiče brodova, tiče se jednog vojnog projekta, taj je od 100 milijuna. Sad se vrše pregovori za najveću investiciju u Šibeniku – to je investicija od milijardu i 800 milijuna. Tu sam direktno angažiran i pokušao sam da mi gospodin Karamarko pomogne da uđe u poslove, odnosno da se izmijeni dio prostornog plana. To je tisuću hektara koji ničemu ne služe.”

Neće se kandidirati za gradonačelnika Zagreba

Na pitanje hoće li se vratiti u politiku, budući da se šuška kako bi se mogao kandidirati za gradonačelnika Zagreba, kazao je: “Ja sam se čuvao ovih šest godina da se ne bavim aktualnom politikom, ali budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje.

Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik, i predsjednik Vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici – imat će me.”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu