Politika & Kriminal

Migranti tvrde da su ih hrvatski policajci premlaćivali i pljačkali, švicarska televizija je objavila njihovu priču

Iz MUP-a kažu da je postupanje policije u skladu sa Šengenskim kodeksom

FOTO: Screenshot SRF

Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele. Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

U političkom magazinu “Rundschau” prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH. Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. “push back” akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH navodno prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira. Snimku možete pogledati ovdje.

Policija kaže da će dobiti “bosanski azil”

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su ih hrvatski policajci pljačkali, te da su protiv njih upotrijebili silu. Neki su i pokazali ozlijede koje su im, tvrde, nanijeli hrvatski policajci. Migrant na videu kaže da su ga tukli “pendrekom, nogama, i da ga sve boli”. Jedan Pakistanac je ispričao kako je policija njega i druge migrante presrela u šumi, nakon čega su ih policajci ubacili u kombi, odvezli do granice i tamo ih poslali nazad u BiH. Pakistanac tvrdi i da su im hrvatski policajci oduzeli i uništili mobitele, te ukrali novac.

U prilogu se pojavljuje i afganistanska obitelj koja svjedoči kako su ih policajci uz prijetnju oružjem strpali u kombi, a na pitanje mogu li zatražiti azil u Hrvatskoj, policajac im je navodno odgovorio da će dobiti “bosanski azil“. U prilogu se navodi da se mjesto na kojem hrvatski policajci vraćaju migrante nalazi blizu sela Gradine. Prilog je snimljen krajem travnja.

Obeshrabrivanje, a ne protjerivanje

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o “službenoj akciji u skladu sa Šengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU”, a akciju su opisali kao obeshrabrivanje. Iz Ministarstva kažu kako je video snimljen 24. travnja ove godine na dijelu granice Hrvatske i BiH koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave.

“Jasno je kako je namjera videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. Video pokazuje policijske službenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz. To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju”, navode iz MUP-a.

Stručnjak smatra da se krši međunarodno pravo

No, njemački stručnjak za migraciju Marcus Engler kaže kako je jasno da se radi o povredi europskog i međunarodnog prava, jer nije dozvoljeno skupno protjerivanje bez prethodnog postupka. Engler dodaje da to nije praksa za koju je kriva samo Hrvatska, nego cijela EU.

“Mi moramo kritizirati hrvatsku vladu, ali hrvatska ovdje ne djeluje na vlastitu ruku nego zajedno s ostatkom EU-a. Hrvatska granična policija se financira europskim novcem. Druge zemlje podržavaju ovu praksu jer od nje politički profitiraju”, rekao je Engler za SFR. Europska komisija je odbila komentirati materijal koji joj je SFR dao na uvid.

Nastavite čitati