Politika & Kriminal

Kujundžić ostaje ministar

S 48 glasova za i 79 protiv nije prošao prijedlog oporbe o iskazivanju nepovjerenja ministru

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Sabor je danas glasao o prijedlogu opoziva ministra Milana Kujundžića. Glasalo je 127 zastupnika, od kojih je 79 podržalo ministra, dok je 48 zastupnika glasalo za iskazivanje nepovjerenja. Prije samog glasovanja uslijedile su dvije stanke, a u nizu replika između zastupnika SDP-a, HDZ-a i Mosta predsjednik Sabora Gordan Jandroković krenuo je s dijeljenjem opomena zbog povreda Poslovnika.

Ovako su o povjerenju Kujundžiću glasali u Saboru (Faoto: N1)

Riječ je o prijedlogu koji je inicirao Most uz potporu 32 saborska zastupnika. Rasprava o Kujundžiću završila je u četvrtak nakon što je oporba osam sati napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu. Ministra su branile njegove kolege iz parlamentarne većine, pa i sam premijer koji je kazao kako on “predano radi na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite” te da će ostati ministar u njegovoj Vladi.

Prepucavanje s Mrsićem

U raspravi u kojoj je oporba prozivala ministra zdravstva zbog izostanka reformi, na trenutke je zaiskrilo između Kujundžića i oporbenih zastupnika kojima on nije ostao dužan. Uzvraćajući na kritike bivšeg ministra rada u SDP-ovoj vladi Miranda Mrsića koji ga je nazvao političkom kukavicom, Kujundžić ga je upitao je li mu supruga podmirila porezni dug državi.

Mrsić je odgovorio da njegova obitelj državi nije ostala dužna ni kune, a Kujundžiću poručio da ga se premijer Andrej Plenković odrekao u trenutku kada nije prihvatio dodatak kolektivnom ugovoru koji je Kujundžić parafirao. Mrsić je ustvrdio i da ministar zdravstva zapravo ne uživa Plenkovićevo povjerenje, ali ga je premijer danas u Saboru branio da bi sačuvao stabilnost Vlade uoči izbora.

Polemika s Mrak Taritaš

Kujundžić je ušao u polemiku i s Ankom Mrak Taritaš (Glas) koja ga je okarakterizirala kao osobu koja ne bi mogla voditi ni kućni savjet. Uzvratio joj je kako je bolje da kuće ne spominje, aludirajući na preplaćenost obnove poplavljenih kuća u Gunji u vrijeme njezina ministarskog mandata.

HSS-ova Krešu Beljaka Kujundžić je, pak, pozvao da dođe u Kliničku bolnicu Dubrava, jer mu u Saboru ne smije postavljati dijagnozu i to nakon što mu je Beljak rekao da bi “želio biti najveći vitez još od kralja Tomislava”. Damjan Vucelić (Živi zid) ustvrdio je da je ministar Kujundžić tihi grobar hrvatskog zdravstva koje zapravo vodi u privatizaciju pa će se moći liječiti samo oni koji budu za to imali novca.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu