Politika & Kriminal

Milanović brani Makedoniju od Bugarske: 'Ako ti je cilj da uništiš slabijeg samo zato što je slabiji, to nikada ne završi dobro'

Predsjednik je sudjelovao na sastanku u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, kasnije je govorio o bugarskim pritiscima na Makedoniju

FOTO: Screenshot N1

Na Brdu kod Kranja održan je plenarni sastanak čelnika država zapadnog Balkana u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, posvećen naporima u približavanju država jugoistoka Europe njihovu integriranju u Europsku uniju. Uz ostale državnike iz regije na sastanku je sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Hrvatski predsjednik je održao konferenciju za medije sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Milanović je iskoristio priliku kako bi uputio kritiku zbog bugarske politike prema Sjevernoj Makedoniji. Novinari su pitali hrvatskog predsjednika o čemu je razgovarao sa srbijanskim šefom države Aleksandrom Vučićem. Milanović je kratko odgovorio da on i Vučić nisu imali prilike pričati, osim tijekom konferencije kada je “trebalo snižavati neke tonove”, te da bi radije govorio o jednom drugom pitanju. Potom se posvetio problemima s kojima se susreću Makedonci.

‘Ulazak u intimni prostor’

“Sjeverna Makedonija nalazi se u nemogućoj poziciji, a tu temu nismo ni dotaknuli u razgovorima i deklaraciji. Radi se o uvjetima postavljenima u zreloj fazi pregovora, a tiče se udžbenika povijesti. Hrvatska i Slovenija su imale vrlo živ odnos (kada je RH tražila ulazak u EU), Slovenija je postavljala uvjete koji su bili vrlo životni, borila se za ono što je njoj bilo važno, izlaz na otvoreno more. Razumio sam to i nisam vidio da Slovenija želi spriječiti ili poniziti Hrvatsku.

Ovo što sada službena politika jedne članice radi Sjevernoj Makedoniji je ulazak u intimni prostor. Da se traži od jedne aspirantice da u udžbenicima povijesti svoju nacionalnu genezu definira onako kako to radi susjedna država. Tome ću se aktivno suprotstavljati. Ako ti je cilj da uništiš slabijega od sebe samo zato što je slabiji, to nikada ne završi dobro”, kazao je Milanović, koji ni u jednom trenutku nije spomenuo Bugarsku, ali iz konteksta je jasno kako je govorio o toj zemlji.

Pritisak jačeg

“Nismo se bavili stvarima koje su od egzistencijalne važnosti za države koje žele postati članice EU. Tu nema liberalnih vrijednosti, to je čisti pritisak s pozicije jačeg. A hrvatsko je iskustvo da to nikada ne završi dobro za onoga tko pritišće”, zaključio je Milanović pitanje Sjeverne Makedonije.

Bugarska je u prosincu 2020. godine odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, time zaustavivši početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Sofija, između ostalog, zahtjeva da Skopje navede kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene. Problematični su i dijelovi o “bugarskoj fašističkoj okupaciji” tijekom Drugog svjetskog rata, kao i još neka pitanja.

Na pitanje novinara koliko je Bruxellesu stalo do rješenja ovog problema, hrvatski je predsjednik rekao da tu postoje objektivni problemi. “Ne znam koji bi se europski lider snašao slušajući naš razgovor i tu dolazimo do problema srednjih službenika u ministarstvima koji ustvari kroje politiku. Bitno je da i mi osjetimo da je državama u interesu postati članicama EU, a to košta, politički ne financijski”, kazao je.

Problemi između Kosova i Srbije

Sudeći prema onome što je Milanović rekao u uvodnom obraćanju na početku presice, sastanak je obilježio sukob između predstavnika Srbije i Kosova. “Donijeli smo tekst deklaracije u kojem je netko od nečega morao odustati. Bilo je prijepora, nesporazuma. Agenda kosovske predsjednice bila je nešto ambicioznija, pa su zbog protivljenja Srbije neki dijelovi morali biti ispušteni”, kazao je i nastavio:

“Slovenija i Hrvatska su ovdje da pomognu u integracijskom procesu državama u koje su u situaciji u kakvoj smo mi bili prije 10 ili 15 godina. Bilateralni problemi koje imaju države sudionice neće biti moguće riješiti u okvirima inicijative Brdo-Brijuni. Za godinu dana ćemo se vidjeti u Prištini ili u Beogradu. Hvala još jednom slovenskim prijateljima na super organizaciji u ovom uvijek lijepom prostoru i ambijent”, rekao je hrvatski predsjednik.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu