Milanović: ‘Orešković neće odlučivati, možda ga ni o čemu neće ni pitati, a pregovori s Mostom bili su bizarni’

Zoran Milanović bio je današnji gost emisije Nedjeljom u 2

ZADNJA IZMJENA: sij 17, 2016
Foto: HRT

Premijer na odlasku, Zoran Milanović, bio je gost Aleksandra Stankovića u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2. Poznati voditelj sa svojim gostom razgovarao je o parlamentarnim izborima koji su iza nas, neuspjeloj koaliciji s Mostom i situaciji u SDP-u uoči unutarstranačkih izbora koji im predstoje.

– Stranku sam preuzeo kad je bila jaka, ali niti blizu jaka kao danas. Uvijek govorim da sam tu da nosim vaš križ. Kada gubimo ja sam za to kriv, a kada pobjeđujemo onda je to vaša zasluga – rekao je Milanović u prvih nekoliko minuta razgovora.

– HDZ je moćna stranka, SDP također. Kada dođem na konzultacije dođem s tri partnera u jednom autu, a HDZ-u treba minibus – rekao je. – Izgleda da nećemo formirati hrvatsku Vladu. Izbore nije dobio nitko, HDZ i Most će formirati vladu. Mi ćemo se boriti. Ovo je slaba Vlada, ovo je mandatar koji ne samo da neće odlučivati nego postoji nešto gore – njega se možda o ničemu neće ni pitati – izjavio je Milanović ne želeći priznati da je izgubio izbore.

– Da, nismo dobili izbore. Ja sam se ponovno kandidirao. Predomislio sam se. Jesam li nekog prevario? – rekao je Milanović komentirajući snimku iz 2008. u kojoj izjavljuje da će podnijeti ostavku na mjesto šefa SDP-a ako izgubi izbore. – To je bilo naručeno pitanje da me se podbode – branio se.

– Ja sam tvorac nekih mehanizama u SDP-u, npr. demokratizacija, jedan član stranke, jedan glas. Zlatko Komadina je na svojem području uspješan. No postoje različite razine igre, a biti SDP-ovac tamo je lako. Svatko ima svoje zasluge, on je stariji od mene, kao i Tonino Picula, a stvar je htjela da već sada imam više iskustva od njih – kaže Milanović.

– Ljudima njegove generacije nije bilo drago što ja 2007. pobijedio na izborima – nastavio je i podsjetio da je on bio taj koji je Komadini cijelo vrijeme pružao ruku. Govorio je i o tome kako je na pregovore o formiranju Kukuriku koalicije zvao njega iako su mu drugi osobno bili bliži i da je ta koalicija tad zbog Komadinina izbora restorana dobila svoje ime. – Pokušao sam mu se približiti, nije išlo.

Na pitanje o pregovorima s Mostom izjavio je: – Bilo je bizarno. Mogao bih o tome napisati nekoliko tomova knjiga. Nitko nije bio sklon šali, vicu, zafrkanciji. To mi je bitno kod ljudi, i žena i muškaraca. U razgovorima su bili zgrčeni, preplašeni i nesigurni. Bili smo spremni na koaliciju s Mostom, ali ne i s HDZ-om.

Tvrdi i kako nije potpisao sporazum o tripartitnoj vladi nego samo sporazum s Mostom.

– Nismo išli s figom u džepu na pregovore s Mostom, bili smo spremni podržati Vladu na čelu s Petrovom – rekao je. – Prgomet je mene pozvao da se sastanemo. Ljudi iz Mosta su sami dolazili na razgovore, nismo ih zvali – opisao je sastanak s Dragom Prgometom u stanu ministra Ante Kotromanovića – U cijeloj je toj priči mnogo važnije tko nas je slikao od toga zašto je sastanak bio tajni – tvrdi Milanović.

– Fašisti u Domoljubnoj koaliciji su proustaške stranke koje javno veličaju Antu Pavelića. Svatko tko je član stranke koja veliča ustaštvo je profašistički orijentiran i s takvima nema suradnje – izjavio je odgovarajući na pitanje o svojim žestokim kritikama Domoljubne koalicije nakon izbora i vrlo direktno rekao da proustaškim strankama smatra HČSP i HSP Ante Starčević da bi zatim optužio HDZ da ih potiče i ohrabruje iz daljine. – Svi članovi Domoljubne koalicije su pomalo ustaše, fašisti i rasisti i ostat će to dok se od takvih stavova ne ograde, a to se može samo izlaskom iz stranke.

Na Stankovićev komentar da je tolerirao Baldasarovo polaganje vijenca 10. travnja na spomenik Rafaela Bobana rekao je da ga je taj njegov čin itekako smetao, ali da je to smatrao brukom. Tek je kasnije priznao da je njegova šutnja bila motivirana taktičkim razlozima. – Sljedeći put kad Vam dođe u emisiju netko iz SDP-a tko nije predsjednik, pitajte to i njega – replicirao je Stankoviću. Voditelj mu je na to rekao da je to isto pitanje postavio Ranku Ostojiću. – Ranka? Ranka to smeta sto na sat – dobacio je Milanović.

Rekao je kako sigurno ne bi išli po većinu u Saboru sa zastupnicima Glavaševog HDSSB-a. – Ne želimo se uvlačiti u desničarske ratove.

– Preuzeli smo zemlju u kaosu nereda, kriminala i nepovjerenja. Mi smo uveli reda. Pokrenuli smo oprost duga siromašnima, vaučere protiv energetskog siromaštva i rješili problem švicaraca. Hrvatska danas raste, na izvozu, industrijskoj proizvodnji. Ekonomska klima je u vrhu EU – rekao je komentirajući dosege svoje vlade. – U HDZ-ovom mandatu je BDP pao za oko 10 posto. Prekinuli smo negativne trendove.

Posljednje minute emisije dvojac je nastavio razgovarati o strategiji snižavanja javnoga duga. – Ja nisam ekspert za to, ali sam učio od pametnijih od sebe. Karamarko je po tom pitanju neobrazovan.

Na direktni upit da je i on pred četiri godine govorio da će smanjiti javni dug rekao je da je to bilo jedino što njegovoj Vladi nije uspjelo. – Sve je drugo bilo dobro.

Kad ga je Stanković podsjetio da je i sam relativno nedavno imao jedan ispad koji se ticao promjene prezimena Roberta Podolnjaka Milanović je odgovorio da ga Podolnjak sigurno razumije. – Želim da se u Hrvatskoj osjećaš ugodno kao Stevanović, Jovanović ili bilo što drugo, osobito ako živiš u Varaždinu. Na pitanje bi li se ipak ispričao Podolnjaku i to uživo, Milanović je uzvratio pitanjem: – Što je ovo, javna ispovjedaonica?

Posljednje se pitanje ticalo mandatara Oreškovića. – Mandatar? Bojim se da to nije dobro za Hrvatsku. Nije bitan za Hrvatsku, bitan je koncept – rekao je na kraju emisije komentirajući Tihomira Oreškovića.

 

Robin Mikulić
Telegram autor
1168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program