Politika & Kriminal

Milanović: 'HDZ-ovo pravosuđe riješit će aferu sa sucima za 100 godina, kad mi svi budemo kao Manolić'

'Ja govorim činjenice koje nekome nije drago čuti, nije ni meni drago čuti sve što govore o meni, ali kad kažu istinu, istina je istina'

Predsjednik Zoran Milanović tijekom svog posjeta Sinju obratio se novinarima te odgovarao na njihova pitanja vezano uz aktualnu situaciju. Milanović je na početku rekao da planira doći na Sinjsku Alku te da planira biti pokrovitelj. Potom se osvrnuo na odgovor premijera Plenkovića na njegovu izjavu da je pravosuđe HDZ-ovo.

“Ja govorim činjenice koje nekome nije drago čuti, nije ni meni drago čuti sve što govore o meni, ali kad kažu istinu, istina je istina. Voda duboka. Dakle, da, pravosuđe nije HDZ-ovo, Šeks nije u HDZ-u, HDZ ne pruža grčeviti histeričan otpor imenovanja na čelu Vrhovnog suda jedne neovisne i kompetentne vrhunske kandidatkinje i osobe. To radi MOST ili ne znam Domovinski pokret ili Stranka ljubitelja napretka u okvirima zakona. To je sve HDZ i nema drugoga. To je sve HDZ-ovo pravosuđe. Mi znamo da nema drugog pravosuđa osim HDZ-ovog koji ga je uništavao sve godine. Ja nisam rekao da je netko utjecao neku presudu ali da je to sve defektno i to znaju i mala djeca ili će im se reći kad narastu”.

O Lozančiću, Mamiću i sucima

Novinari su ga tražili da komentira izjavu Zdravka Mamića koji je spominjao i Dragana Lozančića. “Ja nisam ništa shvatio što je on rekao.” , kazao je Milanović te dodao kako bi bilo dobro da Mamić pojasni stvari vezane uz Lozančića jer je ono što je Mamić rekao nemoguće. Milanović je pritom kazao kako Lozančić nije mogao biti na sastanku na kojem ga spominje Mamić.

“Što se tiče sudaca, vidjet ćemo. Neobična je to situacija. Ako su pokrali ići će u zatvor, ako nisu… Sve će se to razriješiti za jedno sto godina u HDZ-ovom pravosuđu kad mi svi budemo kao Manolić. A on će još biti živ”, kazao je Milanović. Pritom je istaknuo kako to što se suci druže sa sumnjivim osobama govori puno o njima i o pravosuđu. “Kad predsjednik Ustavnog suda koji je politički sudac pije i jede, ja ne kažem ždere, s ljudima iz svog sela i s vrhuškom HDZ-a iz te županije. Pa jel’ to normalno?”, kazao je Milanović dodajući kako je riječ o zavičajnoj klijenteli.

O odlikovanju Glavaša

Milanović je kazao kako mu je drago što se vratio u javni život jer je ostao nešto dužan i da mu je drago što sad progovara o svemu. Postavljeno mu je i pitanje je li mu žao zbog odluke koju je donio zbog povratka odlikovanja Branimiru Glavašu. “Tko vam smišlja ta pitanja, nisam promijenio mišljenje. To čak i nije mišljenje, to je zakon zemlje”, kazao je Milanović te dodao kako on vjerojatno ne bi odlikovao ali da mu ne može oduzeti.

“Ako ga osude pravomoćno morat ću postupit kao moji prethodnici. Ali dok ne vidim pravomoćnu presudu HDZ-ovog pravosuđa koji to razvlači kao crkotinu 20 godina. Dakle, maltretiraju nas, žrtve, a na kraju i Glavaša. To hoću da se riješi. Slutnja da bi moglo doći do promjene u pravosuđu je Zlata Đurđević kao kandidatkinja Vrhovnog suda. HDZ-ovci bi radije imali Hitlera u pravosuđu nego nju, u tome je problem”, dodao je.

Ministar bez autonomije

Na pitanje zašto se imenovanje veleposlanika toliko dugo povlači Milanović je odgovorio: “Zato što ministar nema nikakvu autonomiju, nula”, kazao je te ispričao kako se ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman veselio što će s njim kao domaćinom delegacije ići u Bruxelles na summit NATO-a, a da ga je onda nazvao i rekao da ne može ići. “Meni neće falit čovjek. Tamo ima jakih diplomata, jačih ali zašto ne ide ni jedan od ministara sa mnom”, kazao je Milanović te dodao kako se ministrima zabranjuje da budu u njegovom društvu.

Govoreći o imenovanjima nadalje je dodao: “Ministar je ministar i on bi trebao sudjelovati u tom procesu, a on nema autonomiju. Mene moji ministri takve stvari nisu ni pitali. Da bih ja nekom zabranio da idu s Kolindom Grabar Kitarović. Pa je li to normalno?”, pitao je šef države.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu