Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović: 'Ja sam na popisu ukrajinskih ekstremista? Doći će oni na moj popis'

Milanović je imao oštre opaske o Grlić Radmanu i Plenkoviću

FOTO: Screenshot N1

Predsjednik Zoran Milanović večeras je gostovao u Dnevniku RTL-a gdje ga intervjuira Adrian de Vrgna. Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić je uoči intervjua najavio kako će Milanović odgovarati na pitanja o svim aktualnim političkim temama.

Odgovorio je prvo na pitanje plaši li se za svoju sigurnost s obzirom na to da je završio na jednoj ukrajinskoj stranici s popisom ‘neprijatelja’. “Doći će i oni na moj popis”, rekao je. “Pa završila je tamo i Vlada RH, sad su mi to rekli, jer su dobri s Rusijom”, rekao je i dodao da je Grlić Radman na posjetu Rusiji u Hrvatsku pozvao Putina.

Milanović je rekao da se on ne osjeća ugroženo te da očekuje od Ukrajine da se obračuna s takvim ekstremističkim stranicama. Ustrajao je da nije pretjerao u svojim izjavama, a tvrdnju da je Ukrajina korumpirana je ponovio, istaknuvši da je to u dokumentima EU-a. “Hvala Bogu da postoje oni pa mi nismo najgori, mi smo drugi”, dodao je.

‘Predsjednik Vlade je običan poltron’

Dodao je kako on nikada nije bio u posjetu Rusiji, pa ni na sastanku s ruskim ambasadorom. Plenković je bio, dodaje. Ponovio je da ne misli kako je u bilo kojoj izjavi pretjerao, a na pitanje treba li se ispričati, Milanović pita: “Kome da se ispričam? Ni govora.”

Na opasku novinara da se predsjednik Vlade ispričao, Milanović je rekao: “Predsjednik Vlade je običan poltron.” Dodao je da je Plenković pokušavao slično i tijekom mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i da je tada isto kao i sada vodio dvojnu politiku.

Rekao je da nije uopće razgovarao s Plenkovićem kojeg opisuje “zgrčenim” dok “pokušava opravdati sve svoje korumpirane suradnike”. Na pitanje je li to normalno, Milanović odgovara protupitanjem: “Je li normalno ono što je Frka Petešić napravio oko prijave, a premijer ga pravda?”

‘Grlić Radman je potpuno nesposoban za posao koji radi’

Novinar ga je pitao da komentira izjave Grlića Radmana koji je rekao da bi se Tuđman, kada bi čuo Milanovićeve izjave, okretao u grobu. “Ja se mogu usput ovako obračunavati s Plenkovićevim pudlicama. Grlić Radman je jedna sramota, potpuno nesposoban za posao koji radi. Ali nije biran direktno, birao ga je Plenković kao i Banožića. Ne zna hrvatski ni engleski, a kad treba braniti nesretne i zlostavljane Hrvate u BiH ponaša se kao zadnja kukavica”, opisao je Milanović.

“Toliko o solidarnosti EU prema Hrvatskoj i našim potrebama u BiH kada govorimo o ovoj Vladi, ali zato trebamo biti solidarni s Ukrajinom? Ja protiv te zemlje nemam ništa, ali ona nije članica NATO-a, mrcvare je birokrati, nekad su bili razvijeni, sad su na razini Kosova. Je li to uspjeh EU i Plenkovića?”, pitao je Milanović.

Rekao je kako se on ničega ne boji jer ‘pleše svoj posljednji ples’ te da nakon predsjedničke pozicije više nikada neće imati takvu poziciju političke moći. O tome hoće li ići u drugi mandat nije govorio.

‘Dom naroda Federacije nije Dom fildžančića’

Upitan zašto misli da Dodik nije problem za BiH, a Izetbegović je, Milanović ponavlja da treba osvijestiti kako Dodik nije problem. Kazao je da po tom pitanju ima puno iskustva te da je bio na obje obale kada se radi o BiH. “Vidim što se radi, Hrvate se pokušava pokrasti u Federaciji”, rekao je. Dodao je da je Republika Srpska činjenica koja će ostati u Federaciju i da ona nikuda neće otići jer nemaju ni dva pištolja na vodu.

“To podsjeća na ovu situaciju s Ukrajinom. Bez Hrvata nema BiH”, rekao je Milanović pa dodao: “Dom naroda Federacije nije Dom fildžančića ili Dom žetončića nego dom konstitutivnih naroda, što je genitiv množine”, rekao je pa dodao da je jedina linija obrane interesa hrvatska većina u Domu naroda. “Dok mi razgovaramo u Neumu se počinje pregovarati, ali to nisu pregovori nego krađa vremena”, rekao je.

Potom su uslijedila pitanja o cijenama energenata i hrane te općenito troškovima života. Na pitanje što bi kao premijer napravio, istaknuo je da je on bio predsjednik vlade “u puno težoj ekonomskoj situaciji”. “U ovoj situaciji bih nešto napravio, ova Vlada ne radi ništa. Što, ne znam trenutno”, rekao je pa dodao da on Vladu oko toga ni ne proziva. “Vlada ne poduzima ništa ali ne bih rekao da je situacija katastrofalna”, rekao je.

‘Mi nismo nikada imali korumpiraniju Vladu’

Na pitanje jesmo li spremni za uvođenje eura Milanović je rekao da ne misli govoriti o tome, pa se vratio na pitanje korupcije i rekao da Plenković štiti korumpirane. Na pitanje je li moguće da je njegov slučaj omaška, pitao je kako to može biti. “Dajte mi još jednog koji je tu mogućnost iskoristio. Frka Petešić je iz Zagreba, jeste kad ispunjavali prijavu prebivališta? Ovo relativiziranje je vrlo ozbiljno. Čovjek je prevario. On nema veze s Dugim Otokom, osim što mu je otamo baba”, rekao je predsjednik.

Ponavlja da je to kazneno djelo i zabranjeno ponašanje. “To piše u formularu koji se ispunjava”, rekao je. Novinar ga pita treba li reagirati DORH. “Pitate me treba li reagirati DORH? Bože sačuvaj, pa to nije njihov posao. DORH ne postoji nakon skandala sa Žalac, još jedna Plenkovićeva bravura. Mi nismo nikada imali korumpiraniju Vladu. U vrijeme Kosor je bila ta stigma Sanadera, ali u Vladi nije bilo ovolike golotinje. Ti ljudi preziru zakon”, zaključio je.

Kaže da neće trgovati s Banožićem

Novinar ga pita je li spreman napraviti ono što je Banožić zatražio, skinuti oznaku tajnosti sa svojih putovanja. Milanović je rekao da su to štićeni podaci i da on s Banožićem neće trgovati. “Razumijete li vi smisao zaštićenih podataka? Ovo je jedan od tih podataka. Ja putujem gdje me dužnost zove, ja sam štićena osoba, a osiguranje predlaže gdje se i kako ide”, rekao je.

Dodaje onda da je Banožić podigao hajku na Hranja i dodao da će sam nalaz u kojemu piše da Zakon nije prekršen nalijepiti na zgradu Vlade. “Da narod vidi svu kriminogenost te Vlade. Htio si uništiti čovjeka kojem nisi do koljena, politički si rabio inspekciju koja je na kraju zaključila da Zakon nije prekršen. Što je s dnevnicama koje nije isplatio vojnicima koji me moraju pratiti? Neka ga vojnici tuže, to im je moj savjet”, rekao je.

‘Ja bih radije imao normalnije odnose pa i s ovim ljudima’

Predsjednik je odgovorio i na pitanje je li on šef opozicije. “Nisam, ne samo da nisam nego se loše osjećam u ovoj poziciji. Sve ovo što moram govoriti mi pada kao nepotreban teret. To ne bi trebao biti moj posao, ja bih radije imao normalnije odnose pa i s ovim ljudima, kakvi god da jesu. Ali ja ne mogu neke ljude natjerati da postupaju po nekim mojim standardima. Ovdje se radi o nekim od predmeta o mojoj izravnoj nadležnosti, a to je vojska”, rekao je.

“Ja sam nakon dva mjeseca uspio natjerati te neradnike da prihvate američku donaciju. I na kraju što sad? Kako su to pokušali predstaviti? A, dobili smo jedan cincilator, gedore, karburator i to je sad posao. Dakle ti si htio ubiti krdo krava radi jednog repa. Tako se ni na Hreliću ne pregovara, to je neznanje, nekompetencija i nemar. S tim ministrom je nemoguće raditi”, rekao je.

Ponovio je da on nije šef oporbe. “To ne smatram ni komplimentom ni čašću, a sve je krenulo od izjave da me čeka tvrda kohabitacija”, zaključio je Milanović.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu