Milanović svjedočio na suđenju Sauchi, opisao kako je doznao za aferu: ‘Nazvao sam Sauchu, bio sam bijesan’

Izabrani predsjednik pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef

ZADNJA IZMJENA: sij 27, 2020
Foto: Twitter

Izabrani predsjednik države Zoran Milanović došao je u ponedjeljak na zagrebački Županijski sud svjedočiti na suđenju bivšem predstojniku njegova ureda Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice.

Osim Sauche, koji sada u Saboru podržava HDZ-ovu većinu, optužena je i Sandra Zeljko, tajnica u više vlada. USKOK ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te da su tako iz proračuna izvukli oko milijun kuna. Izvlačenje novca krivotvorenim putnim nalozima odvijalo se, prema optužnici, za vrijeme vlade Zorana Milanovića, ali i za vrijeme vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Svjedoči kao Sauchin bivši šef

Bivši premijer Milanović pozvan je za svjedoka jer je bio Sauchin šef te zbog činjenice da se dio krivotvorenih putnih naloga odnosi na izmišljena putovanja njegovih posebnih savjetnika koji su u istrazi iskazivali da na putovanja koja su predmet optužnice nisu išli. Prvi je to slučaj u kojem je izabrani predsjednik države pozvan za svjedoka u nekom predmetu. Dosad su kao svjedoci na sudove pozivani Stjepan Mesić i Ivo Josipović, no tada su već bili bivši predsjednici.

Milanović je u svom svjedočenju potvrdio kako su posebni savjetnici svega nekoliko puta išli na službena putovanja. Tvrdi da nije bilo potrebe da više putuju. “Kada sam ja putovao dnevnice su mi ili isplaćivane na ruke ili su me čekale u koverti na stolu. Nisam posebno potpisivao njihov primitak. Saucha je organizirao moja službena putovanja, a svi podaci bi trebali biti vidljivi iz dokumenata Vlade”, rekao je Milanović.

Razgovor sa Sauchom o troškovima ureda

Prisjetio se kako je Ured premijera funkcionirao, navodeći da troškovi tog ureda nikada nisu bili posebno raspravljani, jer nisu bili posebno veliki. “Tehnički, u detaljima proračuna ureda premijera nisam sudjelovao, već u donošenju državnog proračuna koji je pokazivao smjer Vlade”, kazao je Milanović odgovarajući na pitanja predsjednice sudskog vijeća Sanje Mazalin.

Sa Sauchom je, kaže, razgovarao o troškovima ureda premijera, no ne sjeća se da je oko toga bilo ikakvih problema.”Ne vjerujem da i današnji predsjednik Vlade vodi računa o tome, jer za to postoji ured. Taj ured ionako nema veliki proračun”, nastavio je Milanović. Dodao je kako je unatoč tome vodio računa o izmjenama proračuna ureda premijera jer zbog interesa javnosti to može postati i političko pitanje.

Kada je doznao za aferu

Odgovarajući na dodatna pitanja Milanović se prisjetio i kako su za njegovog mandata dvije tajnice u Uredu premijera ostvarivale pravo na prekovremene sate. Bile su to Sunčica Batestin i Vesna Bičak. O plaćanju tih prekovremenih sati odluku je donosio predsjednik Ureda premijera. “Sandru Zeljko znam po imenu, ali nisam je baš viđao. Znam da je radila kao tajnica predstojnika ureda premijera i ranije”, rekao je Milanović.

Za ovu aferu doznao je, kaže, u veljači 2017., kada su mu javili da je revizija utvrdila kako su posebni savjetnici stalno putovali, što, tvrdi, nije bilo točno.”Nazvao sam Sauchu. Bio sam zbog svega toga bijesan. To je sve predugo trajalo i za vrijeme još dva premijera. Zeljko je bila tajnica aktualnog premijera, moja nije”.

Saucha je, tvrdi Milanović, od početka negirao krivnju. “Tada se još nije ni znalo da se s praksom putnih naloga za nepostojeća putovanja nastavilo i nakon odlaska moje Vlade iz Banskih dvora. Nevjerojatno je da su tada putovali ljudi koji baš nikada do tada nisu bili na putovanju, a da to nitko nije primijetio”, naglasio je Milanović.

‘Saucha je bio izvan sebe’

“Kad sam sa Sauchom prvi put razgovarao o ovim sumnjivim dnevnicama on je bio izvan sebe. Nekoliko puta samo razgovarali o ovome, a i kasnije nismo prekinuli kontakte iako su oni bili rjeđi”, odgovorio je Milanović na pitanje Sauchinog odvjetnika Darka Maržića.

“Saucha je sam primjetio da se ova nečasna rabota i nakon odlaska moje Vlade iz Sabora nastavila. To je sve, mislim, posljedica arhaičnog načina isplate dnevnica. Pa premijeru je sve podmireno, zato je to užasna siva zona. Osim toga zašto se plaćaju dnevnice za inozemstvo, a ne i u Hrvatskoj, što bi trebalo po tim propisima.Vjerovao sam da će ova Vlada to izmijeniti, ali nije”, zaključio je Milanović.

Ranije se čuo sa Sauchom, ali ne prije suđenja

Po izlasku iz sudnice Milanović je stao pred novinare i potom njima odgovarao na pitanja. Tako je na pitanje je li se “barem očima susreo sa Sauchom i Zeljko u sudnici”, kazao kako ih je oboje pozdravio kimanjem glave, iako Zeljko ne zna i vidio ju je tek nekoliko puta.

Kazao je i kako se nije čuo sa Sauchom uoči samog suđenja, ali da su ranije kontaktirali. Novinari su ga pitali i kako se osjeća s obzirom na to da mu mandat započinje s ovakvim svjedočenjem, na što je rekao da je sutkinja tako zakazala termin i da bi i druga dva bivša premijera trebala biti pozvana na svjedočenje jer bi vjerojatno bilo zgodno čuti što oni imaju za reći. “Ne bih bio u koži predsjednice sudskog vijeća jer mora odlučiti kome će vjerovati u ovom slučaju”, dodao je na kraju.

Komentar na Kujundžićev slučaj

Milanovića su pitali i što bi učinio u slučaju ministra Kujundžića te bi li mu, da je premijer, zahvalio na suradnji. Istaknuo je kako on nije premijer već predsjednik države te da bi o ovom pitanju konkretnije mogao reći kada bi detaljno bio upućen u činjenice. Zanimljivo mu je, kazao je, kako se imovine uvijek prijavljuje manje, a nikada više. A kad je riječ o imovinskim karticama dodao je: “Naš sustav je zaista rigorozan, no dosta je vremena prošlo da se svi naviknu na to. Neki su skloni greškama”.

Na pitanje što misli o tome da se predsjednica na odlasku ne odriče onog na što zakonski ima pravo, kao što su ured i plaća, Milanović je kazao kako je mislio da je sve to ranije već ukinuto. “Ja sam zaboravio na tu mogućnost, valjda zato što to Ivo Josipović nije tražio. No, ako gospođa Grabar-Kitarović smatra da joj to treba, neka uzme”, dodao je. Novinari su ga pitali i hoće li mu Dragan Lozančić biti savjetnik, na što im je odgovorio da su razgovori o tome još uvijek u tijeku.

Zdravka Grund
Telegram autor
1761 članak Više o autoru
Ana Raić Knežević
Telegram autor
1985 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program