Politika & Kriminal

Milanović kaže da nema veze sa sukobima u bivšoj stranci: 'Ne želim da me to pitate, sa SDP-om nemam doticaja'

Predsjednik je komentirao i aferu s osječkim sucima, rekavši da je sramota što nisu prošli sigurnosnu provjeru

FOTO: Screenshot N1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas sudjeluje na obilježavanju Dana Grada Našica. Tom je prilikom Milanović odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja. Na početku obraćanja predsjednik je napao ministra vanjskih poslova. “U komunizmu se obitelj Gordana Grlića Radmana obogatila, dobio je hrvatsko ime Gordan. Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju summita”, kazao je.

Milanović je spomenuo i stanje u BiH. “Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur”, požalio se, i nastavio:

“Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti”, rekao je predsjednik.

Nema veze s SDP-om

Potom se Milanović osvrnuo na otkriće Nove TV kako uhićeni osječki suci nisu prošli sigurnosnu provjeru deset godina, iako bi prema zakonu trebali biti provjeravani svakih pet. “To je odgovornost onih koji nisu zatražili sigurnosne provjere. Netko je to trebao tražiti. Nisam siguran da je to ministar, nego pravosudna tijela. Sramota, sve u svemu”, smatra Milanović.

Na pitanje osjeća li odgovornost za stanje u SDP-u, Milanović je odgovorio ovako: “Osjećam odgovornost za stanje u SDP-u kao i za to što Hrvatska nije postala nezavisna nakon Napoleonskih ratova. Ne želim da me to više pitate. Sa SDP-om nemam nikakvih doticaja otkad sam otišao iz stranke prije četiri godine”, kazao je.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu