Hrvatski predsjednik maloprije: ‘Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac’

'Zločinački pothvat koji su nam pokušali uvaliti je glupa izmišljotina', komentirao je danas predsjednik

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: Screenshot N1

Predsjednik Zoran Milanović danas je sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Milanović je postrojbi Prvi hrvatski redarstvenik dodijelio odličje Red Nikole Šubića Zrinskog, a u govoru je naglasio kako je Domovinski rat bio čist.

”Propala je namjera da se na Haškom sudu ovo pokaže kao udruženi zločinački pothvat. Imali smo i sreće da nijedan naš general nije osuđen za zločinački pothvat koji je jedna glupa i ružna izmišljotina. Ne znam tko je za to kriv, ali sam sretan što je ta loša namjera propala”, rekao je predsjednik.

Tko je ratni zločinac?

Milanović je nakon govora odgovarao na pitanja novinara, zastavši na temi pozdrava Za dom spremni i mogućnosti da se na obilježavanju Oluje pojave ljudi s oznakama HOS-a. Rekao je da bi bilo dobro da se ne sramotimo kao država. ”Neka viču, neka se deru na mene, ali neka ne oblače tu majicu. Ako Plenković obuče tu majicu? Neće, neće. Neće je obući, to njemu smeta isto kao meni”, rekao je predsjednik.

Govoreći o najavljenoj dodjeli odlikovanja Specijalnoj brigadi policije Herceg-Bosne, čiji je zapovjednik Zlatan Mijo Jelić optužen za ratni zločin, Milanović je kazao da je to tema o kojoj je teško govoriti a da pritom ne počne svađa. “Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Dediću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac.

Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Dedić”, kazao je hrvatski predsjednik.

‘Hrvatima su ukradena prava’

Rekao je i da Hrvatima u BiH treba omogućiti da sami biraju svojeg predstavnika. “Možda da počnemo od toga da se Hrvatima u BiH omogući da sami biraju svoje članove predsjedništva. BiH je država nastala na ekspilcitnom dogovoru triju naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata. A Hrvatima su neka prava naprosto ukradena”, smatra predsjednik.

Milanović je komentirao odluku potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića da ide na obilježavanje godišnjice Oluje. “Sutra je u Kninu proslava, ne komemoracija. Ne očekujem od svakoga u Hrvatskoj da na isti način slavi svaku stvar. Zato mi je drago da Milošević dolazi. Hrvatska nikada nakon rata nije potonula u potpunu moralnu katastrofu. Bilo je grešaka, koje su plaćene. Kome je krivo, neka mu bide krivo. I zato mi je drago da dolazi Boris Milošević, koji je bio dužnosnik i u mojoj vladi”.

Opet o Stožeru i Ustavu

Na pitanje novinara zašto ne potegne pitanje ustavnosti odluka koje donosi Stožer civilne zaštite, a koje je on više puta kritizirao, Milanović je odgovorio da je to već učinilo tridesetak ljudi. „Ne bi bio ništa jače da predsjednik to učini. Na meni je da kažem, i ja to govorim od prvog trenutka. Neustavno je, nije usklađeno s Ustavom. Postoji način da se to uredi. U ovom slučaju je jedna grupa ljudi, doktora, uzela pravo da nam uređuje privatne živote. I to već mjesecima, u nedogled. Dajte da Sabor daje taj placet na određeno vrijeme za određene ovlasti.

Ignorirati to cijelo vrijeme i govoriti neistine nije ozbiljno i politički mudro. Neću se žaliti Ustavnom sudu, ali ću ponavljati iste tvari, koje misli i govori velik broj ljudi. Saborski zastupnici su najpozvaniji tumačiti Ustav. Oni ga donose, Ustav je vrlo jednostavan, ne treba fakultet da ga se pročita. Krenemo li raditi iznimke, neće im biti kraja. Ustav je vrlo jasan – uzmeš, pročitaš, sve je jasno. Neće Sabor odlučivati o svakoj svadbi. Sabor će dati licencu Stožeru: sljedeća dva mjeseca možete raditi to i to. Nakon ta dva mjeseca idemo vidjeti što smo postigli”, zaključio je Milanović.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program