Politika & Kriminal

Milanović poziva ljude da se cijepe: 'Rekao sam da neću ići prvi jer ima potrebitijih. To su shvatili svi osim par glupana'

Predsjednik je komentirao sjednicu VNS-a i situaciju s koronavirusom

Predsjednik Zoran Milanović večeras je dao izjavu medijima u kojoj je komentirao jučerašnju sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, ali i situaciju s koronavirusom te cjepivom.

“Hoće li cijepljenje biti obavezno je ozbiljna tema”, rekao je Milanović i osvrnuo se na svoju izjavu od neki dan. “Rekao sam da se neću cijepiti prvi jer ima potrebitijih za cijepljenje”, rekao je i dodao: “Svi su to shvatili, a par glupana nije”. “Onaj tko se ne cijepi parazitira na odgovornosti onog tko se cijepio”, kazao je Milanović.

Misli da bi se svi trebali cijepiti

Kazao je kako je to cjepivo testirano u suvremenim laboratorijima te da vjeruje cjepivima i da cijepi sebe i svoju djecu. Rekao je i da tu nema švercanja i da je rizik vrlo mali. “Ako bude potrebno cijepit ću se prvi. Sve je stvar toga koliko će javnost, koliko će građani, hrvatski ljudi shvatiti da je cijepljenje sigurno, dobro, potrebno i da se na taj način štitimo kolektivno i da ako se netko cijepi, a netko ne cijepi, onaj tko se ne cijepi ustvari na neki način parazitira ne na riziku koji je preuzeo onaj tko se cijepio, nego na građanskoj odgovornosti onoga tko se cijepio”, kazao je.

“Moje mišljenje je da bi se svi trebali cijepiti i tu računam na građansku svijet. Što, vi ćete se cijepiti, a ja ću pijuckati biljni čaj i čekati da vidim kako to djeluje na vas? Ne možete to utjerati na silu, ali postoji način da se ljude privoli ili natjera”, kazao je Milanović te dodao kako je jedna svjetska kompanija danas rekla da neće pustiti ljude u avione ako se ne cijepe. Potom je iznio ideju kako bi to mogli provesti poslodavci, primjerice.

Na pitanje je li zadovoljan zaključcima VNS-a kazao je kako zaključci nisu baš za javnost, ali nisu baš ni neki bum za medije. Na pitanje je li izgladio odnose s premijerom kazao je kako te stvari ne gleda osobno. Dodao je i da je zadovoljan zaključcima VNS-a.

Komentirao i nove mjere

Komentirao je i mjere protiv širenja virusa. Rekao je kako nije kritizirao ni jednu mjeru, ali je dodao kako se ni jedna mjera nije trebala donositi bez zelenog svjetla u saboru, ako nije izvanredno stanje.

“Sad se opet ide u lockdown, sad se opet zatvaraju lokali”, kazao je Milanović te dodao kako se rezultati ne mogu vidjeti unutar dva tjedna. “Moj je poziv svima neka se cijepe jer su cjepiva spaila milijune života. Može li neki puta nešto krenuti krivo može, ali nije li to vrijedno rizika da živimo u normalnom društvu”, rekao je Milanović.

Predsjednik je na kraju svog obraćanja pozvao sve građane da se cijepe kad cjepivo bude dostupno.

Nastavite čitati