Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Milanović objasnio zašto nije potpisao za ulazak Ukrajine u EU: 'Treba ubrzati i ulazak zemalja Zapadnog Balkana'

Ipak, hrvatski predsjednik naglašava da izričito podržava ideju da se Ukrajini što prije osigura status kandidata za članstvo u EU

03.11.2021., Zagreb - U Uredu predsjednika na Pantovcaku uprilicen je prijam u prigodi urucenja cinova, casnickih bodeza i rjesenja o prijemu u djelatnu vojnu sluzbu i rasporeda na duznost za kadete 14. i 15. narastaja HV. Predsjednik RH Zoran Milanovic
FOTO: PIXSELL

Predsjednici osam država članica iz istočne i srednje Europe založili su se otvorenim pismom da Ukrajina, zemlja koja je pod napadom ruske vojske, što prije dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. To pismo, kako smo jutros javljali, potpisali su predsjednici Bugarske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Među potpisnicima nema hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog čega je Telegram jutros iz njegovog ureda tražio pojašnjenje je li predsjedniku uopće ponuđeno da podrži ovaj apel. Iz priopćenja Ureda predsjednika, koje je maloprije stiglo redakcijama, jasno je da je Milanoviću ponuđeno da se pridruži inicijativi, ali da pismo ipak nije potpisao jer je imao određene prijedloge koji nisu uvaženi.

Podržava kandidaturu Ukrajine

Unatoč tome, i hrvatski predsjednik izričito podržava ideju da se Ukrajini, koja se trenutno brani od ruske agresije, što prije osigura status kandidata za članstvo u EU.

„Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće. Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma”, objašnjavaju iz Ureda predsjednika.

Podsjećaju da je Ukrajina izložena agresiji i stoga joj treba pružiti svu potrebnu pomoć. “Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Europi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo”, navodi se u priopćenju.

Založio se za Zapadni Balkan

Milanović, međutim, smatra da je nužno napraviti sve što je moguće kako bi se spriječilo širenje krize na Zapadni Balkan. Zato ocjenjuje da je hrvatski strateški interes da i zemlje iz ove regije, koje su na to spremne, što prije postanu članice EU. Inicijatorima pisma predložio je neke nadopune, koje nisu prihvaćene.

“Stoga je predsjednik Milanović inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata”, pišu iz njegovog ureda.

Nastavljaju i da je “potrebno ubrzati pregovore s Crnom Gorom”, a što se tiče Srbije, “u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke”, zaključuju u priopćenju s Pantovčaka.