Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Milanović: 'Orban je bio jedan od samo dvojice državnika koji se odvažio doći Tuđmanu na sprovod. To se pamti'

Predsjednik je u službenom posjetu Mađarskoj

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu prigodom posjete hrvatskoj školi (HOŠIG) u Budimpešti, govoreći o hrvatsko-mađarskim odnosima, da je mađarski premijer Viktor Orban bio gotovo jedini koji se „udostojio” doći na pogreb prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

„Viktor Orban bio je jedan od dvoje ljudi koji se udostojio i odvažio doći na sprovod predsjednika Tuđmana. Nije došao nitko što je bio prilično ružan potez prema Hrvatskoj. On je bio hrvatski predsjednik i vodio našu zemlju”, rekao je Milanović u HOŠIG-u, Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu.

„Orban je tada 1999. u svom prvom mandatu bio (na sprovodu) i to je gesta, to se pamti”, dodao je Milanović koji se u petak navečer u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom. Kao što je poznato, jedini drugi državni čelnik koji je tada obavljao dužnost, a došao je na Tuđmanovu sahranu, bio je tadašnji turski predsjednik Sulejman Demirel.

‘Svatko ima svoju kuću, statiku ne provjeravamo’

Milanović je u Budimpešti ponovno podsjetio da je Mađarska Hrvatskoj pomagala kad joj je bilo teško, misleći na 90-e godine. Predsjednik, inače, boravi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj, a kasnije u subotu sudjelovat će u Vesprimu na svečanosti otvaranja Europske prijestolnice kulture. U govoru okupljenima, predstavnicima Hrvata u Mađarskoj, učenicima i djelatnicima, kazao je da su Hrvatska i Mađarska dvije suverene države, svatko ima „svoju kuću” i „mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne provjeravamo kakva jest statika, gledamo onako kako se gleda druga suverena država”.

Milanović je u petak na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj koja Budimpešti uvjetuje sredstva iz fondova poštivanjem vladavine prava.

HOŠIG u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja, a temeljna joj je zadaća očuvanje hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj. Milanović je mladima poručio da „čuvaju i njeguju odnos” u kojem su svjesni svog hrvatskog identiteta i vole Mađarsku, zemlju u kojoj žive. Po podacima Hrvatske državne samouprave, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više