Milanović je maloprije teško optužio Plenkovića i Božinovića zbog afere Janaf. Tvrdi da su sve znali

Predsjednik je uvjeren da je trebalo djelovati ranije

ZADNJA IZMJENA: ruj 22, 2020
Foto: Screenshot N1

Predsjednik RH Zoran Milanović ponovo je komentirao aferu Janaf. Milanović je u istupu prije dva dana kazao kako mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja. Danas se vratio na tu temu, rekavši kako se tu „skriva nešto puno opakije i ozbiljnije“.

Milanović je kazao kako ima pravo komentirati istragu, i kako ga nitko neće ušutkati. Potom je prozvao premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. „Zna se tko vodi istrage, to je DORH, zna se tko je informiran, a to je ministar unutarnjih poslova i premijer. Bio sam premijer i znam sve, zato za mene u tom svijetu nema tajni. Nije me SOA obavijestila, jer SOA nema veze u tom smislu. To je posao koji je radio USKOK i krim-policija, o tome sve zna ministar unutarnjih poslova, o tome sve zna predsjednik Vlade”, rekao je Milanović, piše N1.

Smatra da se istraga neopravdano razvukla

Predsjednik je izrazio ozbiljne sumnje u rad Državnog odvjetništva. „Kad sam vidio da DORH, na kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, informacije daje medijima, to je nedopustivo“, kazao je, dodavši kako smatra da je istraga predugo trajala. „Kad sam vidio koliko dugo proces traje, kako su se odvijale radnje, kada su pratili tog poduzetnika s novcem koji je podigao u banci, išao ga predati, corpus delicti, u tom trenutku zna se što se radi, prekida se istraga, osim ako cilj istrage nije premijer, a nije“, kazao je, pa nastavio:

„U protivnom nekoga štitite. Prekinuli ste raditi svoj posao, da biste 10 mjeseci prekinuli istragu, našli dva gradonačelnika poznata ili ne u ostatku Hrvatske. Što se radilo 10 mjeseci? Tko će to pitati, ako ne ja?” Predsjednik je dodao kako je znao da je suprug bivše predsjednice, Jakov Kitarović, bio u zgradi kada je Petek navodno davao mito Kovačeviću. “Ali nije problem u Jakovu Kitaroviću. On nema veze s tim kaznenim djelom. Ali koga su imali na meti, na nišanu, ako ne nekoga tko direktoru firme daje 2 milijuna kuna mita?”, upitao je Milanović.

Što je radio Božinović?

Predsjednik je potom novinarima rekao da ravnatelj SOA-e nije znao za istragu, niti je posao SOA-e da prati takve stvari. „Mogao me obavijestiti jedino MUP ili premijer. Je li ministar unutarnjih poslova obavijestio premijera što se događalo na Martinje, je li mu objasnio što se dogodilo i zašto je istraga trajala 10 mjeseci i da tog čovjeka ne bi trebalo imenovati na još jedan četverogodišnji mandat radi dobrih rezultata da bi se sad tražilo da taj mandat stavi na raspolaganje?

Moj posao je da upozoravam na nepravilnosti, mufljuze, lovokradice. Imaš, prati, hapsi. U protivnom propadaju dokazi“, rekao je Milanović, dodavši da je ministar unutarnjih poslova morao znati da je istraga u tijeku i što se događa. Novinarima je poručio da Vladu i MUP pitaju što se to događa.

Strašan skandal

Predsjednik se još jednom osvrnuo na činjenicu da je Jakov Kitarović bio u Kovačićevom „Klubu“ kada je ovaj navodno primao mito od Peteka. „Jakov Kitarović je dekor. Čovjek je slučajno bio tamo, čovjek ih je zeznuo na Martinje. Tko je još bio unutra? Bilo je još ljudi. Ovo je strašan skandal. Ni u koga ne upirem prstom, samo postavljam pitanje. DORH i USKOK vode istragu, zašto se nije postupalo? To je pravo pitanje”, rekao je.

Milanović je dodao da ministar unutarnjih poslova i premijer moraju znati sve, inače se u protivnom ima država koju vodi DORH. “Takvu državu ne želite. Premijer zna sve što treba znati. Ja kad sam bio premijer, znao sam sve što sam trebao znati”, rekao je Milanović, koji smatra kako bivša predsjednica nije znala ništa o slučaju.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2146 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program