Politika & Kriminal

Milanović ponovo udara po Plenkoviću: 'Ako nisi dorastao poslu, idi mami...'

Predsjednik je dodao kako premijer riga vatru poput 'plamenog jazavca'

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Predsjednik RH Zoran Milanović danas je ponovo napao premijera Andreja Plenkovića, nazvavši ga “narikateljem od 50 godina”. U još jednom istupu koji je teško prepričati, rekao je kako se ne može načuditi kako je iz svega proizašlo da je premijer predmet napada. “Neka Plenković objasni na što je to mislio kad je rekao da sam ja 2016. godine posijao mržnju i agresiju”, rekao je Milanović.

“Lako je tuđom palicom gloginje mlatiti. Lako se tuđim kititi. Svi mi imamo svoju povijest i kad gledate web stranice vladajuće stranke onda se morate potruditi dobro da vidite je li ta stranka postojala od 2000. do 2016.”, rekao je Milanović. U ovom interludiju, odnosno interregnumu karijere spomenutih narikatelja nisu postojale”, dodao je, prenosi N1.

Predsjednik je dobar dio izlaganja posvetio napadu koji je Danijel Bezuk u ponedjeljak izveo na Markovom trgu, rekavši da je to grozna stvar koja se ne smije ponoviti. “”Moramo razgovarati s nekim ljudima koji se osjećaju marginaliziranima i izbjeći ovakve situacije. Ne prijetiti uhićenjima”, kazao je Milanović.

‘Idi mami’

Predsjednik se osvrnuo na premijerovu izjavu u kojoj je Plenković neki dan rekao kako je Milanović inspirirao napade koje on sada trpi od desnice. “Ja sam premijera u Kinu pohvalio za sve što je napravio i to je vjerojatno bio moj doprinos netrpeljivosti i mržnji, Ja gospodina Plenkovića još jednom pozivam, i neću prestati s tim sve dok ne odgovori na što je to mislio da sam u kampanji 2016. posijao mržnju i agresiju. Morat će na to odgovoriti hrvatskoj javnosti jer ja stvarno ne znam što on to misli”, kazao je Milanović.

“U međunarodnom ratnom pravu, Plenković to zna, postoji razlika između lukavstva i perfidije. Nisam naročito lukav, a perfidija je zlouporaba prava. Lukavstvo je drugo. Perfidan nisam, naivan nisam. Do jučer smo slušali da je nepoznato što radi policija, a danas govorimo o privođenjima. Neki šute, nekima je neugodno. Komuniciram s njegovim ljudima, ne smatram ih najboljim prijateljima, ali nisu mi ni neprijatelj”, nastavio je predsjednik.

“Što sam to ja u kampanji 2016. posijao? Ajde, Plenkoviću”, upitao je Milanović. “Ovo je opasan posao u koji je Plenković dolutao. Ako nisi dorastao tom poslu, idi mami”, rekao je Milanović, dodavši kako su i njega napadili kada je bio premijer, ali da je to normalno za tu funkciju. No, smatra kako se Plenković ne prikazuje žrtvom zbog toga što je kukavica. “Ne mislim baš da se prepao, tolika kukavica nije. On manipulira”, uvjeren je predsjednik.

‘Plameni jazavac’

Dobar dio izlaganja Milanović je posvetio Plenkovićevom političkom usponu. “U Sabor je ušao kao proteže Jadranke Kosor koju sada izbjegava na ulici, a kasnije i kao štićenik Karamarka. Doveden je kao paž. To se tako radi u demokracijama, ja mu ne mogu ništa, zaštićen je od svega osim moje riječi”, kazao je.

Milanović je rekao i kako je učinio sve što je mogao da do sukoba s premijerom ne dođe. “A onda je Plenković otišao u Bruxelles, tamo su prozori zatvoreni pa se čudni plinovi miješaju i izašao pred novinare i govorio sve i svašta”, rekao je Milanović. “Do jučer ne zna ništa, a sad riga vatru kao, ne znam, plameni jazavac”, rekao je Milanović o Plenkoviću.

 

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu