Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović prijeti zbog upisa HDZ-ovog zastupnika u ratnu školu: 'To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo'

'Ako se ne povuku, osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske'

FOTO: PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je upis HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u ratnu školu “Ban Josip Jelačić” ocijenivši da je to kazneno djelo jer u ratnoj školi nije mjesto saborskim zastupnicima koji su po definiciji državni dužnosnici.

“Ako se ne povuku, prijavit ćemo ih i osobno ću zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske. Bit će njegova slika tamo, bez obzira što je član Odbora za obranu. Bit će naređeno i zapovjeđeno da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon”, rekao je Milanović u Kastvu.

Banožić i kazneno djelo

Odgovarajući na pitanja novinara o vojnom školovanju saborskog zastupnika Bačića (HDZ), rekao je da je time ministar obrane Mario Banožić još jednom prekršio zakon, a ovoga puta mu je, ustvrdio je, u tom kaznenom djelu asistirao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

“To je kazneno djelo, ne prvo Banožićevo. (…) Zakon kaže, to je škola u koju mogu ići samo službenici. Imamo cijelu piramidu regulative koja određuje što je dužnosnik. Službenik je načelnik, ravnatelj, a saborski zastupnik je par excellence dužnosnik”, rekao je Milanović.

Razrješenje šefa VSOA-e

Milanović je rekao i da mu je u petak ravnatelj VSOA-e Ivan Kinder poslao zahtjev za razrješenjem, a da je isto dobio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Čovjek se ponaša vojnički ipak. Dobio sam njegov osobni dopis, od petka”, rekao je Milanović, koji je postupak razrješenja pokrenuo zbog pronevjere novca u toj agenciji.

Predsjednik Vlade ranije je najavio kako će razriješiti Kindera, ali i da će novi šef VSOA-e biti imenovan kada se postigne dogovor oko kandidata.

“Što ćemo sada? Čekati dok HDZ ne iskoordinira koga bi htjeli za ravnatelja VSOA-e i to meni bacili preko tarabe, da potpišem. Može, u paketu s ostalim, sa svim onim što opstruiraju godinu dana”, poručio je Milanović.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više