Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović skroz konfuzan s izjavama o euru. Nabrajao zašto je loš pa zaključio: 'Dobar je za Hrvatsku'

'Ulazimo u euro, s dozom sjete ću reći da gubimo svoju valutu i utjecaj'

Danas je održana svečanost povodom 30 godina Hrvatske narodne banke na kojoj je, između ostalih, sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović koji je održao i kratki govor. Poručio je kako je u 30 godina države HNB jedna od dvije institucije u državi i društvu koja je svoju misiju odradila kvalitetno i dobro.

“Uživaju respekt, ali možda ne i ljubav”, rekao je o HNB-u pa dodao da je druga institucija koja je odradila svoj posao Hrvatska vojska. “Netko će reći da je misija HNB-a puno uža, ali i to je sve odrađeno na uzoran i dobar način”, kazao je, prenosi T-portal.

Ipak, dodao je da HNB uskoro neće biti ono što je bio. “Ulazimo u euro, s dozom sjete ću reći da gubimo svoju valutu i svoj utjecaj. Postajemo dio jedne puno veće, političke priče”, kazao je.

Češkoj, kaže, ide dobro i bez eura

Potom je predsjednik počeo govoriti o raznim valutnim tržištima. Kao primjere je naveo Češku i Švedsku koje nisu uvele euro te Litvu i Italiju koje su ga uvele. “Češka nije u euru, a zadužuje se jeftinije i povoljnije nego neke članice eurozone. Sve to funkcionira kao i s covidom, neke države su puno liberalnije, poput Švedske. Jesu li izumrli?”, pitao je.

Potom je ocijenio da je euro, po njemu, dobar za Hrvatsku, ali i dodao da nema potpuno jasnih pravila. “Ulazimo u ogroman sustav koji nećemo moći kontrolirati. Ima pozitivnih iskustava poput Litve koja je mala ekonomija, a ima i primjer Italije koja stagnira već 20 godina i nije se prilagodila euru”, rekao je.

Na kraju je ipak rekao da je HNB imala jedan propust, švicarski franak, oko kojeg, kaže, nije bila dovoljno rigorozna. “Nadam se da se idući put vidimo bez maski, dolje s maskama”, zaključio je na kraju, prenosi T-portal.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više