Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović: 'Ovo je sadistička izdaja BiH, a Plenković se hvali. Radman? Zec upali puni program i taj mali mozak završi u centrifugi'

'Ovo je hrvatska politička tragedija. On sramoti Hrvatsku', rekao je za premijera

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu gdje je podijelio diplome i nagrade, a zatim se osvrnuo na samit Europskog vijeća na kojem je jučer dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH, na čemu Milanović inzistira.

Plenković je izdajnik”, ustvrdio je predsjednik i nastavio: “Neki dan je na kongresu HDZ-a govorio da ne dopušta da ih se zove izdajnicima. To ga očito svrbi. Očito ima neki svrab koji je uzrokovan tom vrstom parazita inače to ne bi govorio. Da, ovo je izdaja. Ovo je hrvatska politička tragedija. On sramoti Hrvatsku. Ne samo da je sramoti, ovo još ne možemo staviti u kategoriju veleizdaje, ali je izdaja. Jedna hladna, cinična i sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinički objašnjava da im se pomaže.”

“Ono što je jučer usvojilo Europsko vijeće je takav bezobrazni cinizam, kojim se Plenković još hvali… Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni sve ono što nikad neće ispuniti, jer nekima u BiH to ne odgovara i nema teorije da to usvoje prije izbora, jer na izborima žele pokrasti. Kako očekujete da netko tko je najdublje motiviran u tu vrstu marčapije da postupi drugačije”, konstatirao je.

‘Grlić Radman, princ od kafilerije, se outao’

Milanović je rekao kako u BiH ima puno onih kojima je u interesu da uđu u EU, pa se referirao na jučerašnju izjavu šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana. “Što im je Plenković i njegov nasljednik kafilerije ukradene u privatizaciji Grlić Radman poručio? On se outao na najgori mogući način. Poručuje BiH da takva ‘disfunkcionalna’ država ne može biti kandidat, pola milijuna Hrvata tamo živi i išao je na sve svadbe prije pola godine”, rekao je predsjednik.

“Što je Ukrajina? Funkcionalna država? Drago mi je da je Ukrajina dobila status kandidata, ali BiH je i prije ruskog upada u Ukrajinu za njih bila Švicarska, čak i ne svojom voljom, jer ima kvazikolonijalnu zlostavljačku upravu pa se u BiH nije radilo 10 posto onog što se u Ukrajini radilo”, poručio je Milanović i nastavio govoriti o Grliću Radmanu.

“U kamere HRT-a, mrtav hladan, taj princ od kafilerije iz Sesvetskog Kraljevca nam objašnjava da je BiH hrpa smeća i da vapaj Hrvata, Srba, Bošnjaka, ovaj put jedinstvenih, da im se kao i Ukrajini i Moldaviji, koji su kao bolje od BiH, da status on kaže da se Plenković bori za njih… Nekakvi uvjeti se postavljaju, općenito izborna reforma, što to njima znači? To je hladni cinizam i ljude se gazi. Zašto to rade? Ako nemaju mozga imaju srce. Grlić Radman bi radio u kotlovnici da ga nisam poslao za ambasadora u Budimpeštu… Sramoti nas takav tip.”

‘Hrvatska politička tragedija i cinični bezobrazluk’

“To je uništavanje hrvatske države”, nastavio je Milanović. “Jedine šanse, a tko zna za koliko i kada opet, je da BiH naprosto gurnemo u taj prostor, jer BiH, kao i drugim državama u regiji, treba gledati kroz prste. Nikada neće ispuniti kriterije koje je ispunila Hrvatska, a u međuvremenu su ovi bezdušni ćate u Bruxellesu to još postrožili i ponašaju se kao da se cijeli svijet vrti oko njih”, poručio je predsjednik i dodao:

“Onda se neki tandem ili tris državnika sjeti da bi se Ukrajini mogao dati status kandidata i ona to dobije, a EK, kao spontano, istog trenutka piše i lupa štambilje, to dođe kao nacrt na Europsko vijeće, a tu se naš hrabri Plenković zauzme za Hrvate u BiH i sve građane i prodaje im neke bijedne perlice, kao što su Cortez i Pizarro prodavali južnoameričkim domorocima, a za uzvrat im uzimali zlato iz očiju i utroba. To se jučer dogodilo. To je hrvatska politička tragedija. Cinični, sadistički bezobrazluk.”

Komentirajući jučerašnje Plenkovićeve izjave oko napora Milanovićeve vlade za ulazak u Schengen, predsjednik je kazao: “Laže, taj čovjek stalno laže. To su udbaške metode laganja.” Zatim se još jednom osvrnuo na jučerašnje izjave Grlića Radmana i ponovno konstatirao da Ukrajina, “koja se raspada” može dobiti status kandidata, a BiH ne. “To je valjda zato da se Plenkovićev projekt ‘ljubimac’ ne ugrozi. Te ljude treba ovdje dočekati s paradajzima. Sram me je. Umirem od stida, a ne bih trebao”, poručio je Milanović.

‘Grlić Radman je glup i teško se izražava’

Predsjednik je rekao da su se Slovenci, kao “kavaliri”, uključili u dobivanje statusa kandidata za BiH. “Slovenski premijer, ničim posebno motiviran i dobronamjerno jučer kaže da će se za to probati boriti. Ali, ne možemo od njega očekivati da kaže ‘sad je dosta maltretiranja’ i da Ukrajina i Moldavija neće proći dok BiH ne dobije status kandidata. To od Slovenaca ne možemo očekivati. Ovo što su napravili je džentlmenski, to im neću zaboraviti. HDZ-ovcima zamjeram što šute. Nemaš pravo šutjeti. Ovo je farsa u režiji nekoliko jeftinih…”, rekao je Milanović ne dovršivši rečenicu.

Konstatirao je kako se radi o stabilnosti BiH. “To je nešto čemu Plenković i ovaj kafileričar nisu dorasli. To im nije bitno”, rekao je Milanović o premijeru i ministru vanjskih poslova ponovno ih nazvavši “hladnim sadistima i cinicima”.

“Plenković čovjeku ispire mozak, a ovaj je spreman na to. Pranje, predpranje. A onda zec upali puni program i taj mali mozak završi u centrifugi, to ne može izdržati i sve se raspadne kao jučer na televiziji. Ostavi ga na predpranju i malo četkicama ga peri, jer čovjek se teško izražava i ljudi misle da nešto pametno ima za reći, a on je u stvari i glup i teško se izražava i beskrupulozan je… Slučajno je postao ambasador, od ćaće je naslijedio otetu kotlovnicu, novaca se ima. Nikad se u životu ozbiljno nije radilo… Ovakve bruke od ministra, majko božja”, zaključio je Milanović.