Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Milanović žestoko o obuci ukrajinskih vojnika: 'Plenković krši Ustav i terorizira ovu državu. Ovo poprima obrise light udara'

Predsjednik je ponovno komentirao obuku ukrajinskih vojnika

FOTO: Screenshot DNEVNIK.hr

Predsjednik Zoran Milanović dao je izjavu za medije u Zadru, gdje sudjeluje na svečanosti obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana. Ponovno je komentirao ulogu Hrvatske u pružanju vojne pomoći ukrajinskim vojnicima, nakon što je Vlada danas u Sabor poslala prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

“Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje”, rekao je Milanović.

“Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, u protivnom neće dat suglasnost. A saborskim zastupnicima poručujem ‘budite uspravni, ne dajte se zastrašiti”, rekao je predsjednik na poruku premijera saborskim zastupnicima da će se “sad vidjeti tko je na kojoj strani”, prenosi Dnevnik.hr. Milanović je takvu poruku ocijenio “jako ružnom”.

‘Plenković krši Ustav’

Kazao je da je on na strani Ukrajine, ali da je to rat “Amerike i Rusije” te da Amerikanci “preko ukrajinskih mladića vode rat protiv Rusije”. “To je činjenica, situacija je opasnija nego što je ikad bila”, dodao je Milanović.

“Svi koji bi dali pomoć i sudjelovali tamo gdje nama nije mjesto sudjelovati neka pročitaju članak 5. NATO saveza. Mi imamo obvezu pomoći članici NATO-a koja je napadnuta, ali ta obaveza nije apsolutna”, rekao je. “Svaka čast Ukrajini, ali nije saveznica. Ustav govori o saveznicima”, dodao je. “Saveznici su NATO”, konstatirao je.

“Plenković uporno krši Ustav i terorizira ovu državu, ovo sad već poprima nekakve obrise latentnog, light udara”, kazao je. “Odakle ti pravo da nešto što u Ustavu piše drugačije tretiraš na svoj način?”, nastavio je Milanović.

‘Banožić kriv k’o grijeh’

Na pitanje novinara o ulasku USKOK-a u VSOA-u, Milanović se dotaknuo ministra obrane Marija Banožića.

“Osam mjeseci je prošlo od evidentiranog lopovluka kojem je kumovao Banožić”, kazao je. Dodao je da je “po njegovom sudu on kriv k’o grijeh”.

“Ovoga se ne dira, nije istraga provedena. Ništa”, nastavio je Milanović aludirajući na vrijeme kada je Banožić bio ministar državne imovine. Ocijenio je i da je Banožić “frajer koji je kožna bolest” i koji se “gura pod tepih”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više