Milijan Brkić došao dati iskaz u DORH

Pozvali su ga kako bi dao iskaz o svojoj ulozi u curenju informacija

ZADNJA IZMJENA: lis 9, 2018

Zamjenik predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić došao je u ponedjeljak ujutro na ispitivanje u Državno odvjetništvo (DORH) nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić ranije najavio da će se detaljno istražiti nestanak spisa iz Općinskog državnog odvjetništva 2011. o curenju podataka iz istrage o prostituciji.

Brkića se povezuje s otkrivanjem policijskih mjera, zbog čega je navodno i ranije ispitan u tom slučaju, ali je njegov iskaz kao i državnoodvjetnički spis u tom slučaju nestao.

Nije htio govoriti o detaljima isptivanja iz 2011.

Stoga je Brkić, koji od početka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkih unutarstranačkih obračuna, u ponedjeljk došao u Državno odvjetništvo koje želi ispitati niz osoba kako bi rasvijetlili pucanje mjera i nestanak spisa.

“Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv Državnog odvjetništva, čuli smo se, došao sam ponovno dati svoju izjavu koju sam dao Općinskom državnom odvjetništvu 2011.”, kazao je Brkić ulazeći u sjedište DORH-a u Gajevoj. O okolnostima ranijeg ispitivanja kada je bio zamjenik ravnatelja policije nije želio govoriti.

Na pitanje je li on “krtica koja je tada bila u sustavu” Brkić je tek kratko odgovorio: “Smiješno”. Neslužbeno se doznaje da će u Državnom odvjetništvu biti ispitano desetak osoba koje su imali veze s nestalim spisom. Jelenić je u petak rekao da nestanak spisi u ovom trenutku vodi kao propust državnoodvjetničke uprave te da treba utvrditi radi li se o slučajnom propustu ili namjeri.

Vjerojatno će ispitati i bivšu državnu odvjetnicu

U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem od ljudi izvan njihova sustava žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije.

Očekuju se i razgovori s visoko rangiranim policajcima koji su u vrijeme curenja podataka bili na odgvornim dužnostima ili pisali izvješća o probijanju tajnih policijskih mjera. Prema pisanju medija u ranijoj istrazi dvoje svjedoka s pucanjem mjera povezali su Brkića, ali to nisu ponovili pred istražnim sucem.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program