Milorad Dodik dolazi u Zagreb. Ostali članovi predsjedništva BiH zbog toga bjesne

Vođa bosanskih Srba stiže dan nakon što je rekao da je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: AFP

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb. Dodik dolazi kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH, objavio je u srijedu ured hrvatskog predsjednika. S Dodikom će kasnije u srijedu razgovarati predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Hrvatski i bošnjački članovi predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su ih sto primaju Dodika, tvrdeći da on dovodi u pitanje opstanak BIH.

Džaferović, koji je ujedno i predsjedatelj Predsjedništva BiH, na društvenim je mrežama objavio kako se ti susreti ne mogu povezivati s Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogao imati negativne posljedice. Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”, napisao je Džaferović.

‘Nema podjele BiH’

Uz slične ocjene u srijedu mu se pridružio i Komšić, istaknuvši kako je posebice problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH. Dodik je u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. rujna kao novoutemeljeni praznik pod nazivom “Dan srpskog jedinstva”, izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojega se Srbi nikada neće odreći. “Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država”, kazao je tom prigodom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovime još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu. “Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili”, izjavio je Komšić.

Hrvatski član predsjedništva BiH aludirao je na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije. Točne teme tih razgovora nikada nisu do kraja obznanjene u javnosti, a srpski i većina hrvatskih političara tvrdi kako nije postojao nikakav čvrsti dogovor. Bošnjački političari uglavnom pak tvrde da su se dvojica čelnika dogovarala o podjeli BiH.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program