Politika & Kriminal

Milorad Dodik najavljuje da će učiniti sve kako bi spriječio BiH da blokira gradnju Pelješkog mosta

Dodik se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata

Milorad Dodik, Bosnian-Serb candidate for Bosnia and Herzegovina's tripartite Presidency arrives to the party headquarters in Banja Luka on October 7, 2018. - Nationalist Milorad Dodik claimed victory Sunday in a race for the Serb seat of Bosnia's three-man presidency, a post he will share with Muslim and Croat leaders in a country splintered by ethnic divides. The elevation of the hardliner to top office lays bare the nationalism haunting Bosnia more than two decades after it was torn apart by war. (Photo by Milan RADULOVIC / AFP)
FOTO: AFP

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da će ponovno uložiti veto i zatražiti poništavanje odluke pred Narodnom skupštinom Republike Srpske ukoliko ga druga dvojica članova državnog vrha Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju o Pelješkom mostu, te se zauzeo za dijalog s Hrvatskom radi rješavanja otvorenih pitanja, a ne za otvaranje novih konflikata.

„Ukoliko ponovo budem preglasan, a Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke vezano za Pelješki most, opet ću pokrenuti vitalni interes“, rekao je Dodik, a u nedjelju prenose tiskani mediji u BiH.

Rješavanje otvorenih pitanja bez konflikata

Narodna skupština Republike Srpske ovog je tjedna dvotrećinskom većinom poništila odluku Komšića i Džaferovića nakon što je Dodik uložio veto na njihov zahtjev da se zaustave radovi na Pelješkom mostu i dogovori razgraničenje između BiH i RH na moru, te u suprotnom najavili pokretanje međunarodne tužbe.

Dodik je pojasnio kako će druga dva člana predsjedništva, hrvatski Željko Komšić i bošnjački Šefik Džaferović vjerojatno pokušati naći način kako bi pak poništili odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. Dodao je kako sva otvorena pitanja s Hrvatskom treba rješavati, ali bez konflikata i uvjetovanja kao što to traže dvojica kolega.

Dugotrajnost sporenja

‘Nisam protiv toga (razgovora), ali da to bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina”, rekao je Dodik.

Komšić, koji je u Predsjedništvo BiH izabran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva uz dominantnu potporu bošnjačkih birača i preglasavanje Hrvata, najavio je nakon što je preuzeo osmomjesečno predsjedanje Predsjedništvom BiH da će na svaki mogući način tražiti da se provede razgraničenje na moru između BiH i Hrvatske, te da će inzistirati na pristupu BiH otvorenome moru.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu