Ministar Ćorić hvali se susretom s Gretom. Ovdje joj je valjda rekao da je Vlada danas odbila rezoluciju o klimatskoj krizi

Ministar zaštite okoliša pohvalio se susretom s poznatom klimatskom aktivisticom

ZADNJA IZMJENA: ožu 5, 2020

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pohvalio se danas da se u Bruxellesu sastao s klimatskom aktivisticom Gretom Thunberg koju je hrvatsko predsjedništvo EU-a pozvalo da se obrati europskim ministrima na sastanku Vijeća za okoliš. Planetarno poznata 17-godišnja Šveđanka, koja je inspirirala mlade diljem svijeta da prosvjeduju zbog nedovoljnog činjenja politike u suzbijanju klimatskih promjena, jučer i danas sudjeluje na sastancima u institucijama EU-a posvećenim toj tematici.

“Ministar Ćorić iskazao je potporu radu gđice Thunberg i mladih okupljenih u pokret ‘Fridays for Future’, te je izrazio posvećenost aktivnostima u borbi protiv klimatskih promjena”, izvijestili su javnost iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Baš danas je hrvatska Vlada – u kojoj je Ćorić, dakako, ministar – odbila prijedlog rezolucije o klimatskoj i okolišnoj krizi, koju je u saborsku proceduru uputio Klub zastupnika GLAS-a.

Što kaže Vlada?

Vlada Andreja Plenkovića ne smatra da je donošenje takve rezolucije potrebno jer se, kažu, sve ono na što dokument poziva već provodi. Prijedlog rezolucije poziva Vladu, ministarstva i druga tijela da što prije poduzmu sve potrebne korake za ograničavanje globalnog zatopljavanja te prilagodbu Hrvatske klimatskim promjenama. Vlada u svom mišljenju, koje je predložilo Ćorićevo ministarstvo, nabraja strateške dokumente na kojima rade, znanstvena istraživanja koja podupiru i tako dalje.

U objašnjavaju zašto posebnu rezoluciju smatraju nepotrebnom, Banski dvori spominju i svoju podršku Europskom zelenom planu. Dio tog plana je i novi europski propis, koji je Europska komisija predstavila u srijedu, a trebao bi EU učiniti klimatski neutralnom do 2050. godine. No, dok se Plenkovićeva Vlada poziva na te europske prijedloge kako ne bi podržala rezoluciju o klimatskoj krizi, Greta Thunberg te je iste prijedloge sasjekla u korijenu – predloženi propis je, primjerice, u srijedu opisala kao predaju.

Ne treba čuditi da je HDZ protiv rezolucije

Ne treba, međutim, previše čuditi da Vlada koju predvodi HDZ nije bila sklona GLAS-ovom prijedlogu rezolucije. Prvo, GLAS je u oporbi, pa je očekivano da HDZ neće podržati njihove ideje. Osim toga, zastupnici HDZ-a u Europskom parlamentu bili su protiv rezolucije o klimi koju je u studenom prošle godine donijela ta institucija. Kao i veći broj drugih zastupnika iz Europske pučke stranke (kojoj HDZ pripada), usprotivili su se što dokument koristi izraz “kriza”, umjesto izraza “hitnost” koji, smatrali su, bolje opisuje trenutno stanje. Greta Thunberg se, sasvim sigurno, ne bi složila.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
473 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program