Ministar Crnoja pokušao je objasniti sve za što ga se proziva, a ovo je 10 najvažnijih stvari koje trebate znati

Crnoja je odgovarao na upite o prebivalištu, Remetincu, kreditu...

ZADNJA IZMJENA: sij 28, 2016
Foto: PIXSELL

I dok se čeka odluka o ministru branitelja Miji Crnoji koji je posljednjih dana postao top tema u medijima zbog nekoliko afera. Sve je počelo nakon što je HDZ medijima poslao životopise novih šefova resora.

1. Priznao da ne živi tamo gdje je prijavljen

U CV-u novog ministra branitelja Mije Crnoje pisala je adresa Gradna 85G u Samoboru, da bi se potom ustanovilo da je na toj adresi samo zemljište na kojoj se nalazi straćara. Budući da Grad Samobor ima manji prirez od Zagreba, novi ministar zbog adrese plaća manja davanja. Ministar je potom priznao da ne živi tamo gdje je prijavljen, nego u Samoboru.

2. Lakše rješavanje papirologije

Mijo Crnoja je rekao i da je on isključivi vlasnik zemljišta te da nije odustao od gradnje obiteljske kuće na tom terenu. Dodao je da je ondje prijavljen da bi lakše riješio papirologiju za gradnju kuće i spreman je namiriti troškove. “To su sve insinuacije, zar vi mislite da sam ja kao hrvatski branitelj spao na to da ne plaćam porez od 143 kune”, kazao je također Crnoja. “Ma gledajte, ja nisam ni s kojom namjerom išao mimo zakona. Prijavljen sam i živim u Samoboru od 2003. godine, a na ovoj adresi sam od 2011. godine”, rekao je jučer Crnoja. Na upit kako mu je lakše ishoditi građevinsku dozvolu ako je prijavljen u Samoboru rekao je kako su to tehničke stvari.

27.01.2016., Zagreb - U Saboru je odrzana prva sjednica Odbora za veterane u osmom sazivu. Mijo Crnoja. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Ministar branitelja Mijo Crnoja PIXSELL

3. Moguća kazna

Po Zakonu o prebivalištu i boravištu predviđene su kazne u slučaju neprijavljivanja prebivališta ili pak prijave lažne adrese. One, propisano je u prekršajnim odredbama, iznose od 500 do 5000 kuna. Provjere prebivališta obavlja policija, a sumnju da neka osoba ne živi na adresi što ju je navela kao mjesto stanovanja može prijaviti bilo koje tijelo javne vlasti.

4. Nije izgradio kuću u roku tri godine

Crnoja je istaknuo kako posjeduje rješenje Općinskog suda u Samoboru kojim se odbacuje zabilježba Grada na to zemljište u slučaju da u roku od tri godine ne izgradi kuću do roh bau faze, a što nije učinio, budući da je ugovor potpisan još 2010. godine. Podsjetimo, Crnoja je 2010. godine, a u svrhu dobivanja zemljišta od Grada Samobora, potpisao dokument u kojem pod kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će se sa svojom peteročlanom obitelji trajno nastaniti na području Grada Samobora.

5. Sporna sudska zabilježba

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je za HRT pak kako nema logike u tome da netko tko mu je darovao zemljište koči gradnju ministrove obiteljske kuće. “Ono što je Grad napravio za ministra radi se svim braniteljima. Uvjetno smo mu darovali zemljište, a prema ugovoru je on u tri godine morao dići kuću, barem u roh bau izvedbi. Trudimo se pomoći braniteljima, sporna je sudska zabilješka, koja nema veze s ugovorom. Crnoja sam treba vratiti zemljište, a ako to ne napravi moramo podići tužbu”, izjavio je Beljak.

6. Upitan kućni broj straćare

Kako to da straćara na zemljištu koje je darovano Crnoji uopće ima kućni broj Beljak je kazao da to reguliraju policijske uprave te da bi o tome trebalo pitati u PU zagrebačkoj ili samoborskoj PP. “Možemo govoriti o straćari ili brvnari, ali to nije neki preveliki prekršaj”, istaknuo je samoborski gradonačelnik. Kazao je da je danas razgovarao s ministrom, koji ga je nazvao, i zaključili su da je sve u skladu sa zakonom. Dodao je da se ne radi o nekoj velikoj aferi.

7. Nikad nije zatražio građevinsku dozvolu

Ministar branitelja Mijo Crnoja nikada nije zatražio građevinsku državu za zemljište na adresi Gradna 85G u Samoboru, piše Novi list. “Gospodin Crnoja zatražio je 2011. godine Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora za izgradnju obiteljske kuće na predmetnoj čestici te mu je iz Grada Samobora odgovoreno kako se prema namjeni prostora predmetna čestica nalazi u građevinskom području naselja, mješovite namjene. Izričito je napomenuto kako se na temelju te obavijesti ne stječe pravo na izvođenje bilo kakvih radova na predmetnoj nekretnini”, odgovorili su iz Grada Samobora na upit Novog lista je li ministar zatražio dozvole potrebne za gradnju kuće.

8. Braniteljski kredit od 56 tisuća eura

Ministar je za izgradnju kuće na zemljištu koje je dobio od Grada Samobora dobio rok od 3 godine i braniteljski kredit od 56 tisuća eura.

“Taj kredit ja vraćam uredno, to sam dobio za izgradnju kuće. Novci su oročeni na mom računu i namijenjeni su za izgradnju kuće”, rekao je Crnoja i dodao da nije imao rok za namjenu kredita. “U ugovoru piše da je to namijenjeno za kuću i da ja to moram vraćat,” pojasnio je ministar i dodao da je kao branitelja tim novcem i zemljištem njega država zbrinula. “Jesam li tim novcem napravio kuću ili išao na put oko svijeta, ja sam s tim novcem mogao raditi što hoću. To je moj novac,” rekao je Crnoja i još jednom ponovio kako ugovor s Gradom Samoborom ne podrazumijeva da mora izgraditi kuću u roku od 3 godine.

9. Bio je pritvoren u Remetincu

Odgovorio je Crnoja i o nasilničkom ponašanju zbog kojeg je bio pritvoren u Remetincu. Rekao je da je to točno, ali kako ima rješenje da je ondje bio pritvoren neopravdano. U Remetincu je, tvrdi, završio nakon sudjelovanja u tučnjavi u kojoj je on bio žrtva. “Završio sam zbog jedne tučnjave gdje sam bio napadnut kao službena osoba od strane dva vozača. Došlo je do fizičkog kontakta”, reako je Crnoja.

10. Nesposobnost za rad

Ministar Crnoja priznao je i da je 20 dana prije nego što je postao ministar otišao kod liječnika opće prakse kako bi mu se opća nesposobnost za rad prevela na profesionalnu “jer se osjeća bolje”.

 

Maša Ilotić
Telegram autor
765 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program