Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ministar Filipović: 'Pripremamo sveobuhvatan paket pomoći građanima, predstavit ćemo ga najesen'

Gorivo je od sutra jeftinije

FOTO: Screenshot N1

Nakon telefonske sjednice Vlade na kojoj se odlučivalo o cijenama naftnih derivata, ministar gospodarstva Davor Filipović dao je izjavu za novinare. Vlada je maloprije poslala priopćenje s novim cijenama goriva. Tako će od sutra eurosuper 95 koštati 12,03 po litri, litra dizela bit će 12,89 kuna, dok će plavi dizel biti 9 kuna i 25 lipa po litri.

“Bez mjera Vlade, dizel bi od sutra bio 15,24 kune, benzin 13,96, a plavi dizel 10,15 kuna po litri”, rekao je Filipović. “Kada smo vidjeli kretanja na tržištu mediterana prema kojima je cijena u prošlom tjednu pala odlučili smo promptno reagirati… trgovačka marža će ostati 65 lipa kao i do sada”, rekao je.

‘Nitko ne zna što nas čeka’

“Brojni su izazovi ispred nas i nitko ne zna što nas čeka, ali Vlada će raditi sve da se zaštiti standard hrvatskih građana i gospodarstvo”, poručio je. Govoreći o opskrbi plinom, rekao je da punjenje podzemnog skladišta u Okoliju ide predviđenom dinamikom, koje će na današnji dan biti popunjeno 48 posto.

“Sutra idem na sastanak ministara energetike, nadam se da ćemo postići kompromis i da će doći do uredbe koja se odnosi na smanjenje potražnje i potrošnje plina u narednom razdoblju”, dodao je. Kazao je da se “Hrvatska može uklopiti u predviđene mjere štednje od 15 posto” Europske komisije. Dotaknuo se Portugala i Španjolske koje su se pobunile protiv dogovora, rekavši da je i do sada “bilo različitih mišljenja”.

Na pitanje hoće li se poslodavci u Hrvatskoj buniti da će planirana ušteda dovesti do usporavanja ekonomije, rekao je da Vlada priprema plan pomoći koji će prezentirati na jesen. “Vjerujem da ćemo postići kompromis koji će biti ostvariv”, dodao je. Nije htio o detaljima najavljenog paketa pomoći za jesen, rekavši da se razrađuje.

‘Sveobuhvatan paket’

“Ovo što nas čeka će biti teška situacija, ali kao i do sada, radit ćemo baš sve da zaštitimo naše građane”, tvrdi ministar.

Kazao je da će to biti “sveobuhvatan paket” za pomoć građanima, “a cilj će biti ublažiti tešku situaciju u kojoj su se našli građani i dio poduzetnika”. “Sve što se bude moglo napraviti, će se napraviti”, dodao je. Još jednom je ponovio da ne znaju što nas čeka. Upitan je li moguće ograničavanje cijene osnovnih namirnica, kazao je da su “sve opcije na stolu”.

Na pitanje je li njegovo ministarstvo počelo s mjerama štednje, rekao je da se “otkad je on došao tamo, itekako vodi računa o potrošnji”. Kazao je da će u četvrtak na sjednici Vlade predstaviti set preporuka za uštede energije, što se tiče građana i državnog sektora.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više