Politika & Kriminal

Ministar Horvat: 'Neke obitelji morat ćemo seliti ako geolozi procjene da područje nije sigurno za obnovu'

Rekao je i kako ovog trena mogu početi s obnovom uz sredstva RH

FOTO: screenshot HRT
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, Darko Horvat, jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada. Uoči rasprave o Vladinom prijedlogu da se u Zakon o obnovi uključi i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županije rekao je kako želi da sve bude transparentno.

Naglasio je i kako kod geologa postoji velika doza opreza kada se govori o aktivnim klizištima i geološkim pojavama koje trenutno više ne daju jednake ulazne parametre za projektiranje kako prije potresa.

Tlo se promijenilo

Objasnio je i što je potrebno za glavni projekt: “Tako dugo dok se i kroz Hrvatski zavod za norme, ali i izmjenom tehničkog propisa ne stvori jasna slika kojim ulaznim podacima ulazimo u segment projektiranja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, siguran sam da nećemo imati koncizno definirani glavni projekt kuće ili kuća kojima želimo krenuti u rješavanja stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom.”

Već u ponedjeljak će od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta dobiti kartu koja će grafički zorno prikazivati na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema specifičnu nosivost koja bi osigurala da je objekt koji će se tamo napraviti protupotresno stabilan do neke mjere.

Zbrinjavat će obitelji

Istaknuo je i kako u novim izmjenama i dopunama zakon jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor na kojem će gradnja biti moguća.

“Mi ćemo tu obitelj sigurno zbrinuti na adekvatni način, ali ako geolozi kažu da je područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će se donositi odluke i neke od obitelji preseliti na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna”, rekao je.

Objasnio je i sufinanciranje

Reagirao je i na nedoumice oko sufinanciranja obnove. Rekao je kako u zakonu stoju da će Vlada osigurati sredstva onika koji ne mogu participirati s 20 posto.

“U ovom trenutku možemo započeti s obnovom sredstvima RH i tu nikakve participacije, prvo i osnovno, Siska kao grada nema niti će biti. Participacija je u zakonu obvezala Sisačko-moslavačku županiju. Ne bude li ona fiskalno to mogla, to će Vlada RH”, objasnio je Horvat.

Dodao je i kako ništa u zakonu ne priječi da se s organiziranom obnovom krene bez ijedne participacije građana vlasnika ili suvlasnika. Na pitanje o obnovi gospodarskih objekata rekao je da paralelno s procesom obnove i stambenog zbrinjavanja ide izrada dugoročne strategije gospodarskog i demografskog razvitka.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu