Politika & Kriminal

Beroš dramatično objavio da naređuje potpunu mobilizaciju zdravstva. Ta je odluka, doduše, donesena u ožujku

Ministar je pokušao objasniti što stoji iza njegova dramatične objave. Ne djeluje kao da je uspio

Ministar zdravstva Vili Beroš maloprije je na Facebooku objavio dramatičan post; piše da je naredio potpunu mobilizaciju zdravstva. Sve je dodatno izdramatizirano crvenim slovima u caps locku i Beroševim potpisom na kraju svega.

Aktualno stanje s korona virusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne…

Posted by Vili Beroš on Tuesday, October 27, 2020

Beroš je vrlo brzo nakon svoje objave dao i izjavu za N1 u kojoj je pokušao objasniti što to uopće znači. Iz njegova istupa može se zaključiti kako se doslovno radi o podizanju morala zdravstvenih djelatnika.

“U prenesenom smislu moja objava znači da svaki zdravstveni radnik i radnica moraju ovu situaciju shvatiti najozbiljnije moguće i da svi moramo, uključujući mene, dati svoj maksimalan doprinos u sanaciji ove situacije”, kazao je ministar Vili Beroš. “Svatko od nas mora dati doprinos da svladamo ovu situaciju”, dodao je.

Rekao je kako se zdravstvo “može još više mobilizirati”. “Stalno govorimo da postoje planovi još od proljetos za postepenu mobilizaciju zdravstvenog sustava, a sada nam brojke stvarno znatno rastu. Možemo i moramo upregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo na ovaj izazov”, dodao je ministar.

Odluka koja je potpisana još u ožujku

Ovdje je možda bitno podsjetiti da je Ministarstvo zdravstva Odluku o mjerama mobilizacije ustanova i njihovih djelatnika donijelo još u ožujku ove godine, kad je u Hrvatskoj proglašena epidemija. Kako je tada objašnjeno, tom je odlukom određeno da se mobilizacija provodi sukladno potrebama mjera zaštite ljudi tijekom epidemije.

Konkretno, u njoj je pisalo ovako: “Njome se određuje da se mobilizacija, organizacija i raspored rada i radnog vremena, promjena mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenje medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava – provodi sukladno potrebama provedbe mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV2”, stoji u Odluci.

Dakle, ministar je evidentno danas odlučio javnost obavijestiti o mobiliziaciji zdravstva, odnosno odluci koja je stupila na snagu danom donošenja, sad već davnog 14. ožujka.

Nastavite čitati