Politika & Kriminal

Ministar je s veledrogerijama dogovorio da će im HZZO do kraja godine vratiti 500 milijuna kuna duga

Kujundžić najavljuje veća izdvajanja za zdravstvo, kroz dopunsko ili povećanje cijene cigareta

Na sastanku ministra zdravstva Milana Kujundžića i predstavnika veledrogerija, kojima hrvatske bolnice duguju tri milijarde kuna, dogovoreno je da će HZZO veledrogerijama u listopadu isplatiti 300 milijuna kuna, a do kraja godine još dodatnih 200 milijuna.

“Dogovorili smo se da HZZO do kraja godine uplati 500 milijuna kuna, a svi drugi oblici rješavanja dugova bit će razmatrani kako vrijeme bude išlo. U srijedu imamo sastanak s županima pa ćemo vidjeti što se na toj razni može učiniti kako bi se bolje kontrolirali troškovi. Županije su vlasnici bolnica pa ćemo vidjeti koliko mogu participirati u tim dugovima”, izjavio je Kujundžić nakon sastanka.

Kazao je kako se na razini Vlade razmatralo moguće podizanje kredita za pokriće cjelokupnog duga iznad 60 dana, koji iznosi 2,1 milijardu kuna, s obzirom na trenutno povoljne kamate na tržištu. To bi značilo i određene mogućnosti za jeftiniju nabavku lijekova, no o tome će odlučiti stručnjaci.

Dugoročna rješenja

Kako bi se podmirio dug najavljena je i mogućnost rebalansa proračuna, no ministar Kujundžić kaže kako bi trebalo potražiti i druga rješenja, ona dugoročna. “Morat ćemo više izdvajati za zdravstvo, kroz veće dopunsko ili kroz primjerice veće cijene cigareta”, kazao je po završetku sastanka.

Predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Klobučar rekao je kako ovih 500 milijuna trećina onoga što traže, ali da im je nam ministar dao nadu da će na kraju godine biti rebalans proračuna te da bi višak sredstava uplatili njima.

Dug veći od 3 milijarde kuna

Vjeruje da će Ministarstvo zdravstva ispoštovati dogovor o plaćanju 500 milijuna kuna, te da će rebalansom proračuna biti isplaćeno barem još toliko. “S tih milijardu kuna neko vrijeme ćemo mirno poslovati, ali lagao bih kad ih rekao da sam sretan”, dodao je. Klobučar navodi kako ukupni dospjeli dug za četiri najveće veledrogerije, koje pokrivaju 70 posto tržišta, iznosi 2,5 milijarde kuna, a ako se uključe i manji dobavljači dug raste na iznad 3 milijarde kuna.

Veledrogerije su zbog dugova tužile 20 bolnica, no dosad je ovršena samo bolnica u Kninu. U najgorem stanju su sisačka, vinkovačka i dubrovačka, kojoj je dospjeli dug dosegnuo 170 milijuna kuna. Županija, kao osnivač, ne može ga podmiriti.

Nastavite čitati